Oroszország kiutasította Finnország két diplomatáját

Korábban a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársait utasították ki, a Kreml szerint alaptalanul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 17. 16:27
null
Helsinki, 2022. május 13. Az orosz nagykövetség bejárata Helsinkiben 2022. május 13-án. A finn parlament május 16-i ülésén tart vitát az ország NATO-tagságáról. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen Fotó: Mauri Ratilainen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának alaptalan kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint.

A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni „konfrontatív kurzusára” is vonatkozott, beleértve a kijevi rezsimnek történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által a Donyec-medencei és ukrajnai civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását.

Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük nem egyeztethető össze diplomáciai státusukkal. Ezekre az intézkedésekre Moszkva rendre szimmetrikusan reagált.

Borítókép: Az orosz nagykövetség bejárata Helsinkiben 2022. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/Mauri Ratilainen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.