időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo

Oroszország kiutasította Finnország két diplomatáját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.17. 16:27 2022.05.17. 17:51
Oroszország kiutasította Finnország két diplomatáját

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának alaptalan kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint.

A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni „konfrontatív kurzusára” is vonatkozott, beleértve a kijevi rezsimnek történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által a Donyec-medencei és ukrajnai civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását.

Az Oroszország és az EU tagállamai közötti diplomáciai kapcsolatok az ukrajnai háború kezdetével megromlottak. A legtöbb uniós ország orosz diplomatákat utasított ki arra hivatkozva, hogy tevékenységük nem egyeztethető össze diplomáciai státusukkal. Ezekre az intézkedésekre Moszkva rendre szimmetrikusan reagált.

Borítókép: Az orosz nagykövetség bejárata Helsinkiben 2022. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/Mauri Ratilainen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.