Zelenszkij: A nagyhatalmak ne flörtöljenek Oroszországgal!

Kijev szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 27. 17:47
ZELENSZKIJ, Volodimir
Cannes, 2022. május 17. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben szólítja meg a közönséget a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján 2022. május 17-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrajnai háborút meg lehetne állítani, ha a világ nagyhatalmai nem flörtölnének Oroszországgal, hanem valóban megszorongatnák, hogy véget vessen az agressziónak. Erről az államfő egyik videóüzenetében beszélt, amelyből pénteken idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij nehezményezte, hogy az Európai Unió már több hete nem tud megegyezni az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról.

Hány hete már, hogy a világ nem meri blokkolni az orosz bankrendszert

– tette hozzá. Rámutatott arra is: Ukrajna hosszú ideje küzd azért, hogy minden szükséges fegyvert megkapjon, és azokkal megváltoztathassa a harcok jellegét, gyorsabban és magabiztosabban haladhasson a megszállók kiűzésében.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója közben a Twitteren közölte, hogy Oroszország a legnehezebb, hagyományos vagyis nem nukleáris fegyvereket használja Ukrajna ellen, és felszólította a partnerországokat, hogy adjanak rakéta-sorozatvetőket Ukrajnának. Szavai alátámasztásául közzétett egy videófelvételt, amelyen egy TOSZ–1-es típusú orosz tüzérségi nehézfegyver látható működés közben. A termobárikus fegyver a legnagyobb pusztító erővel rendelkezik a nukleáris eszközök után. Kétlépcsős robbanólőszere a környező levegő oxigénjét használja fel magas hőmérsékletű robbanás létrehozásához.

Egyes partnerek haboznak megadni a szükséges fegyvereket, mert tartanak a további eszkalációtól. Az Oroszországi Föderáció már most is a legnehezebb, nem nukleáris fegyvereket veti be az ukránok ellen, aminek következtében emberek élve égnek el

– emelte ki a tanácsadó.

Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is. Szerinte az, hogy meddig tart a háború aktív szakasza, nagyban függ attól, milyen ellenállást tud Ukrajna tanúsítani, milyen az ország védelmi állapota, és milyen segítséget kap külföldről.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben szólítja meg a közönséget a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján 2022. május 17-én (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.