időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Az Ukrajnába szállított fegyverek sorsa miatt aggódnak

Dócza Edith Krisztina
2022.06.03. 06:30 2022.06.03. 07:41
Az Ukrajnába szállított fegyverek sorsa miatt aggódnak

Óriási mennyiségben tódulnak Ukrajnába a külföldi fegyverszállítmányok, amelyek között olyan értékes és csodafegyvernek tartott darabok is vannak, mint például a HIMARS rakéta-sorozatvető. Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet és az Európai Unió azonban már amiatt aggódik, mi fog történni a fegyverekkel, ha egyszer véget ér a háború. Sem az Interpol, sem az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) nem tartja kizártnak, hogy a veszélyes, hatalmas pusztítást okozó katonai eszközök fegyveres szervezetek kezébe vagy a feketepiacra kerülnek.

Meg akarjuk akadályozni azt a helyzetet, amely harminc évvel ezelőtt, a balkáni háborúk idején alakult ki. Annak a háborúnak a fegyvereit a mai napig használják bűnözői csoportok

– fogalmazott az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) ügyvezető igazgatója.

Catherine de Bolle arról is beszélt, az ügynökség részt vesz az ismert terroristák és erőszakos szélsőségesek beszivárgásának és távozásának felderítésében. Az Europol egy nemzetközi munkacsoport létrehozásában látja a megoldást, amellyel sikerülhet megelőzni, hogy a veszélyes fegyverek illetéktelenek kezeibe kerüljenek. Az Interpol vezetőségében pedig a külföldi csapatok afganisztáni kivonulása utáni események keltettek aggodalmat, ugyanis az amerikai erők hatalmas mennyiségű katonai felszerelést hagytak maguk után, amelyek végül a táliboknál kötöttek ki.

A fegyverek széles körű elérhetősége a jelenlegi konfliktus során a tiltott fegyverek elterjedéséhez fog vezetni a háborút követően

– figyelmeztetett Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Stock közös adatbázis létrehozását javasolta az Ukrajnát fegyverrel támogató országoknak. Példaként megemlítette, hogy a háború kitörése óta jelentősen megemelkedett az üzemanyag-lopások száma. Az Interpol és az Europol aggodalmai egyébként nem alaptalanok, ugyanis a nyugati országok ez idáig temérdek fegyvert küldtek Kijevnek, nemrégiben pedig két olyan felajánlás is érkezett Ukrajnához, amelyre világszerte szinte mindenki felkapta a fejét.

Néhány nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök újabb, hétszázmillió dolláros fegyverszállítmányt jelentett be, amely kézifegyverek, páncéltörő eszközök, vállról indítható légvédelmi rakétaindítók mellett precíziós rakétafegyvereket is tartalmazni fog. A Fehér Ház egy tisztségviselője szerint a csomag tartalmazni fog M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket, amit a világ egyik legmodernebb fegyvereként tartanak számon. A rakétarendszerből mintegy 410 darabot gyártottak le, darabja körülbelül öt és fél millió amerikai dollárba kerül. A HIMARS-ot bevetették az afganisztáni, szíriai és iraki háborúkban is.

Az Egyesült Államok olyan fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket fog biztosítani az ukránoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosabb támadásokat hajtsanak végre kulcsfontosságú célpontok ellen

– számolt be a The New York Times amerikai napilap.

A HIMARS egyik nagy előnye, hogy kerekei révén könnyen mozgatható. Az Egyesült Államok által felajánlott rendszerek hatótávolsága nyolcvan kilométer lesz, ami azt jelenti, hogy az ukránok az orosz vonalak mögé is képesek lesznek belőni védettebb pozíciókból. Egyelőre még nem tudni, hány ilyen eszközt kap Ukrajna, ám elemzők is rámutattak: minden bizonnyal nagy segítség lesz a háborúban, mert lényegesen megbízhatóbb, mint az ukrán erők által jelenleg használt rakétarendszerek. Noha Kijev már jó ideje kérte a HIMARS-ot, Washington vonakodott teljesíteni a kérést, mondván, a veszélyes fegyverrel Oroszország területeit is lőni tudják. Az ukránok ugyanakkor biztosították az Egyesült Államokat: orosz területeket nem fognak támadni. A Kreml azonban élesen bírálta Ukrajna katonai eszközökkel történő támogatását. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztetett:

A nyugati fegyverszállítmányokkal újabb országok bevonását kockáztatják a konfliktusba.

Diehl - Balance press conference
Az IRIS–T rakéta modellje egy németországi kiállításon. Fotó: AFP/DPA/Daniel Karmann 

A német szövetségi kormány pedig IRIS–T típusú légvédelmi rendszer adományozását jelentette be:

Ez a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól

– ismertette Olaf Scholz német kancellár.

A rövid hatótávolságú IRIS–T rakéták ára körülbelül 430 ezer amerikai dollár környékén mozog, az eszközök mindössze 2005 óta állnak szolgálatban. A magyar kormány tavaly év végén jelentette be, hogy a Magyar Honvédség a Gripen harci repülőgépei számára vásárol IRIS–T rakétákat.

Borítókép: Amerikai katonák egy M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőt vizsgálnak egy marokkói hadgyakorlat során 2021. június 9-én (Fotó: AFP/Fadel Senna)

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.