A taposóaknák a háborút követően sokáig veszélyt fognak jelenteni Ukrajnában

Elsősorban az óvatlan civilek élete foroghat kockán, akik bármikor aknára léphetnek, emellett az újjáépítést is hátráltatják.

2022. 04. 14. 6:20
null
Irpiny, 2022. április 12. Megsemmisült ukrán harcjármû roncsát vizsgálják ukrán férfiak a Kijevbe vezetõ autóúton 2022. április 11-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború vége után is nagy veszélyt fognak jelenteni a harcok során bevetett, fel nem robbant taposóaknák. Ezeket a katonák a talajban rejtik el, és csupán akkor lépnek életbe, ha nagy súlyt érzékelnek magukon. A legnagyobb veszélyt ezért a civilekre  jelentik, akik bármelyik óvatlan pillanatban ráléphetnek egy taposóaknára, amely azonnal működésbe lép. „A célpontok mindig civilek, és olyan helyeken vannak az aknák, ahol csupán korlátozott a lehetőség az életmentő orvosi beavatkozásokra” – magyarázta Patrick Leahy demokrata párti amerikai szenátor. Hozzátette: Oroszország a terror fegyvereként használja a taposóaknákat, amelyeket az emberek otthona környékén és játszótereken is elhelyeznek.

Az orosz csapatok úgy szórták szét a taposóaknákat Észak-Ukrajnából való visszavonulásuk során, mint a zsemlemorzsát

– írta cikkében a The Washington Post amerikai napilap szerzője.

Ukrán szakértők arról számoltak be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv város környékén POM–3 típusú aknákat találtak, amelyek már a közeledő lépéseket is érzékelik, valamint különbséget tudnak tenni ember és állat között. Ezek a fejlettebb eszközök még nagyobb veszélyt jelentenek a civilekre, mint hagyományos társaik. Aknamentesítők szerint a POM–3 típusú eszközt felkutatni és megsemmisíteni is nehezebb. Ukrán katonai elemzők arról is beszámoltak, hogy lakóházak közelében és mezőgazdasági területeken is találtak aknákat. Nem sokkal a háború kitörése után több hírportál számolt be arról is, hogy a pillangóra hasonlító PFM–1 típusú aknákat is bevetik, elsősorban az orosz katonák. A fegyver alakzata miatt különösen veszélyes a gyermekekre, akik játéknak hihetik. A PFM–1-et Afganisztánban is alkalmazták: több gyermek nem élte túl a robbanásokat.

A taposóaknák olyan fenyegetést jelentenek, amelyre nem találtunk megoldást

– mondta a The New York Times amerikai napilapnak James Cowan, a brit hadsereg egykori tisztje, a HALO Trust amerikai–brit, taposóaknák hatástalanítására szakosodott nonprofit szervezet vezérigazgatója.

Cowan szerint olyan robotokra lenne szükségük, amelyek bizonyos távolságból be tudják azonosítani a taposóaknák pontos elhelyezkedését. A HALO Trust egyébként 2016 óta a kelet-ukrajnai Donyec-medencében is tevékenykedett 430 ukrán állampolgárból álló személyzetével, azonban a háború kitörése óta felfüggesztette a munkát. Cowan úgy becsüli, ha véget érnek a harcok, legalább 2500 személyre lesz szükség a taposóaknák hatástalanításához, ugyanis nemcsak az ország keleti felében, hanem a nyugati területeken is számos helyen helyeztek el aknákat. A szervezet Afganisztánban is jelen van, ahol körülbelül 2500 tagjuk végzi ezeket a feladatokat.

Az, hogy a taposóaknák mennyire komoly problémát jelentenek a háború utáni újjáépítésben, jól látszik például Hegyi-Karabah vagy Bosznia esetében is. A kilencvenes években háború sújtotta balkáni állam területének közel két százalékát a mai napig aknák borítják, Azerbajdzsán és Örményország között pedig a 2020 novemberében kötött fegyverszüneti megállapodás óta zajlanak az egyeztetések a különböző, aknákat jelölő térképek átadásáról. A Baku által visszanyert területek újjáépítése is többek között emiatt nehézkes.

Az ilyen típusú fegyverek bevetése pedig egy másik problémát is felvet: az elmúlt évtizedekben a nemzetközi közösség számos lépést tett annak érdekében, hogy a fegyveres konfliktusokban alkalmazott eszközök típusait szabályozzák, beleértve a taposóaknákat is. Az 1997-es Ottawában megkötött egyezmény a gyalogsági aknák tilalmát szorgalmazza. A dokumentumot eddig 164 ország írta alá, noha nem mindegyikük ratifikálta. Ukrajna 1999-ben írta alá az egyezményt, majd 2005-ben léptette életbe. Az olyan nagyhatalmak viszont, mint az Egyesült Államok, Oroszország és Kína, nincsenek az aláírók listáján. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, az ukrajnai háború precedenst teremthet a taposóaknák bevetésére.

– Ha más hadseregek is látják, hogy a taposóaknák hatékonyak, akkor a háború legitimálni fogja ezen fegyverek bevetését

– vélekedett Ken Rutherford, az amerikai James Madison Egyetem professzora, aki 1993-ban Szomáliában túlélt egy aknarobbanást.

A szakértő hangsúlyozta, ez azért komoly morális probléma, mert az aknákat nem az olyan terrorszervezetek használják, mint például az Iszlám Állam, hanem nemzeti hadseregek.

Borítókép: Megsemmisült ukrán harcjármű roncsát vizsgálják ukrán férfiak a Kijevbe vezető autóúton 2022. április 11-én. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.