Bűnösnek vallotta magát az Iszlám Állam női zászlóaljának amerikai vezetője

Allison Fluke-Ekren 2019 tavaszáig képezte ki a Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 08. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek vallotta magát kedden az amerikai Virginia állambeli Alexandria városának szövetségi bűntetőbíróságán Allison Fluke-Ekren abban, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik nőkből álló zászlóalját vezette.

A 42 éves nőt külföldi terrorszervezetnek nyújtott anyagi támogatással vádolják, amely az Egyesült Államokban maximum húsz év börtönnel sújtható  bűncselekménynek számít.

A vádak szerint a kansasi Fluke-Ekren a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori fellegvárában vezetett nőkből és fiatal lányokból álló egységet, melynek tagjait egyebek között automata fegyverek, gránátok és robbanómellények kezelésére is kiképezte. Raj Parekh illetékes ügyész szerint a Fluke-Ekren által kiképzett több, mint száz nő közül egyesek jelezték, hogy fel kívánnak szólalni az ítélethirdetéskor „a nekik okozott, életre szóló trauma és fájdalom miatt”.

Az ügyészség szerint a nőkből álló, Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulat 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam női tagjait kiképezzék arra, hogyan védekezzenek a terrorszervezet ellenségeivel szemben. Fluke-Ekren 2019 tavaszáig volt az Iszlám Állammal, ezt követően kicsempészték a szélsőségesek uralma alatt lévő térségekből. Az amerikai nő azt vallotta, hogy tavaly nyáron a helyi rendőrségen igyekezett feladni magát, mert el akarta hagyni Szíriát, de csak két héttel később vették őrizetbe az otthonában, majd pedig börtönbe került.

Borítókép: Allison Fluke-Ekren, az Iszlám Állam női zászlóaljának egykori vezetője (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.