Egyre több szíriai menekült tér vissza hazájába Törökországból

Az UNHCR szerint azonban még mindig nem elég biztonságos a helyzet az országban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 21. 11:40
null
Haszaka, 2022. január 22. Szíriai kurdok menekülnek otthonaikból az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei és a kurd erõk közötti összecsapások elõl az északkelet-szíriai Haszake városban 2022. január 21-én. A dzsihadisták megtámadták a városban lévõ börtönt, ahol mintegy 3500 feltételezett dzsihadistát, köztük az IÁ vezetõ beosztású tagjait tartják fogva. Több száz õrizetesnek sikerült kiszabadulnia a börtönbõl, és néhány tucatnyinak sikerült elmenekülnie. A napok óta tartó összecsapásoknak eddig legkevesebb hetven halálos áldozata van, több mint ezer ember kényszerült otthona elhagyására. MTI/EPA/Ahmed Mardnli Fotó: Ahmed Mardnli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíriában a helyzet még mindig nem elég biztonságos a Törökországban élő nagyszámú szíriai menekült hazatelepítéséhez az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) török irodavezetője szerint. Philippe Leclerc a Reuters hírügynökségnek adott interjúban úgy vélte, jóllehet mintegy 800, zömében egyedülálló szíriai menekült tér haza hetente Törökországból Szíria északi térségeibe, a polgárháború sújtotta arab ország nem képes nagyszámú visszatérőnek megfelelő életfeltételeket biztosítani.

Hozzátette, hogy a Törökországban élő szíriaiak nagy része továbbra is itt szeretne maradni, kiemelve, hogy Szíriában a politikai, gazdasági és társadalmi körülmények továbbra sem javulnak.

A török kormány májusban jelentette be, hogy Ankara utaztatást és elszállásolást biztosít minden, önként hazatérni kívánó szíriainak az arab ország északi, törökbarát csoportok ellenőrizte részébe, ahol sátrak és házak állnának rendelkezésükre. A török fél emellett több száz egészségügyi központot is létrehozott a területen. A tervek szerint mintegy egymillió szíriait érintene a török kormány terve, amely ellen Damaszkusz máris tiltakozott, azt vetve Ankara szemére, hogy „Szíria és a szíriai nép megosztására törekszik”.

Törökországban él a világon a legtöbb szíriai menekült, körülbelül 3,7 millió.

Borítókép: szíriai kurdok menekülnek otthonaikból az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei és a kurd erők közötti összecsapások elől az északkelet-szíriai Haszake városban 2022. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.