időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Gazdasági kérdésekről egyeztetett Kína és az Egyesült Államok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.05. 09:50
Gazdasági kérdésekről egyeztetett Kína és az Egyesült Államok

Gazdasági kérdésekről egyeztetett kedden videókapcsolaton keresztül Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a megbeszélés építő jellegű volt, amelynek során a felek gyakorlatias és őszinte eszmecserét folytattak a makrogazdasági helyzetről, valamint a globális ipari és ellátó láncokról.

A két fél egyetértett abban, hogy a világgazdaság súlyos kihívásokkal áll szemben, éppen ezért rendkívüli jelentősége van, hogy Peking és Washington erősítse a kapcsolattartást, valamint a makrogazdasági politikája összehangolását.

A kínai fél úgy vélekedett, hogy a globális ipari és ellátóláncok stabilitásának közös erővel történő fenntartása nem csupán a két ország, hanem az egész világ javát szolgálja.

A Hszinhua továbbá arról is beszámolt, hogy Liu Ho a beszélgetés során tolmácsolta Peking aggályait Washington Kínát érintő szankcióit és büntetővámjait, valamint a kínai vállalatokkal szembeni bánásmódját illetően.

Yellen a korábbiakban egyes, a Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt kivetett pótvámokról úgy nyilatkozott, hogy azoknak semmilyen stratégiai jelentőségük nincs.

Joe Biden amerikai elnök egyes várakozások szerint fontolóra veheti bizonyos, Kínával szemben alkalmazott büntetővámok enyhítését az Egyesült Államokban kialakult inflációs problémák mérséklése érdekében.

 

Borítókép: Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az amerikai kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. június 7-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.