Vucsics: Akármi történik, az USA mindig Koszovót fogja támogatni

Éppenhogy sikerült elkerülni a lehető legrosszabb forgatókönyvet Koszovóban. Erről beszélt a belgrádi köztévének adott interjúban Alekszandar Vucsics. A szerb elnök szerint a régióban egyesek úgy gondolják, hogy az Ukrajna miatt kialakult általános hisztériát kihasználva el tudják érni a céljaikat. Vucsics kifejtette: téved az, aki szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel meg lehet őrizni a békét.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 08. 03. 13:49
DJOKOVIC, Novak; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. február 3. Aleksandar Vucic szerb elnök a Novak Djokovic szerb teniszezõvel folytatott megbeszélése közben a belgrádi elnöki palotában 2022. február 3-án. Djokovic nem indulhatott el a január 17-én kezdõdött ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mert nem oltatta be magát a koronavírus ellen, továbbá nem tudta igazolni, hogy orvosi mentességet kapott, ezért az ausztrál hatóságok visszavonták vízumát, és kiutasították az országból. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia békét akar, de nem ismeri el Koszovó függetlenségét

Két nehéz napon van túl Szerbia, de az államfő attól tart, hogy még sok ilyen lesz Koszovóval kapcsolatban. Ezt mondta a szerb államfő azzal kapcsolatban, hogy vasárnap ismét felforrósodtak az indulatok Belgrád és Pristina között. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a koszovói hatóságok nemrég olyan döntést hoztak, hogy a reciprocitás elve alapján nem fogadják el a szerb dokumentumokat, helyette albán papírokat adnak. Ezzel bírják rá a szerbeket, hogy ismerjék el államiságukat. Alekszandar Vucsics a helyzettel kapcsolatban azt mondta: a pristinai hatalom a kölcsönösség elvére hivatkozik, Szerbia viszont nem teheti meg, hogy Koszovóban kiállított dokumentumokat elfogadja, mert azzal elismernék az általuk csak déli tartományként emlegetett terület függetlenségét. A döntésre válaszul a szerbek útakadályokat emeltek az átkelőknél – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy egész éjszakát és még egy fél napot töltöttem azzal, hogy küzdöttem a barikádok eltávolításáért. Tudom, hogy ezt senki nem hiszi el, de nem akarták azokat lebontani. Az elhatározásuk sokkal nagyobb volt, mint valaha. Az összes erő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszüntessük a barikádokat, készek voltak arra, hogy szembeszálljanak. Mindent megtettem annak érdekében, hogy megőrizzük a békét– tette hozzá Alekszandar Vucsics, aki megjegyezte egyúttal, hogy büszke arra, hogy sikerült egységet teremteni a koszovói szerbekkel.Felteszem a kérdést, mit tett Szerbia? Mi nem csináltunk semmit, mégis ismét mi vagyunk a hibásak– közölte a szerb államfő, aki szerint közel volt a katasztrófa. Megjegyezte, hogy amióta Albin Kurti áll a koszovói kormány élén, ötven százalékkal nőtt a szerbek ellen irányuló incidensek száma a térségben.Valójában az a probléma, hogy a régióban vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az Ukrajna miatt kialakult általános hisztériát kihasználhatják saját céljaik érvényesítése érdekében– szögezte le a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjúban Alekszandar Vucsics.

A konfliktus megoldásával kapcsolatban Vucsics több külföldi politikussal is egyeztet, így Emmanuel Macron francia államfővel, Miroslav Lajcakkal, az EU nyugat-balkáni megbízottjával és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Vucsics: A Nyugatnak nem érdeke a koszovói háború, de az USA mindig is Pristinát támogatja

A szerb államfő elmondta: téved, aki azt gondolja, hogy meg lehet őrizni a békét a Balkánon Albin Kurtival. Ez még akkor is így van, ha a Nyugatnak nem érdeke, hogy konfliktus törjön ki Koszovóban – tette hozzá.Nem gondolom, hogy a Nyugatnak megfelelnének a harcok Koszovóban, Amerikának sincs szüksége erre. Ennek ellenére mindig őket fogják támogatni, mert az ő gyerekükről van szó. Az ember akkor is támogatja a saját gyerekét, ha tudja, hogy az a hibás. Amerika már huszonöt éve ringatja ezt a csecsemőt.

A szerb elnök beszélt arról is, hogy Belgrád jó viszonyt ápol a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erővel, a Kforral. Szerbiát senki nem fenyegette és nem is fogja, mert – mint fogalmazott – mindenki tudja, hogy nem lehetne olyan könnyen legyőzni az országot.A mostani halasztás értelmében a pristinai hatóságok a szerb dokumentumokra vonatkozó döntésüket szeptember 1-jéig nem hajtják végre, így addig kell valamilyen diplomáciai megoldást találni a kialakult helyzetre. Augusztus 18-án erre Brüsszelben lesz lehetőség, ugyanis akkor az Európai Unió közvetítésével tárgyalóasztalhoz ül Albin Kurti koszovói kormányfő és Alekszandar Vucsics szerb elnök. Vucsics ugyanakkor – mint fogalmazott – semmit nem vár ettől a találkozótól, hiszen szerinte semmiről nem lehet beszélni Kurtival.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.