Görögország meghosszabbítja kerítését Törökországgal közös határán

Athén azzal vádolja Ankarát, migránsok ezreit küldik Görögországba szomszédja destabilizálására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 24. 8:57
null
Kapszali, 2022. augusztus 17. Illegális bevándorlókat szállító vitorlás a görög parti õrség hajójának kíséretében a Kíthira-szigeten fekvõ Kapszali kikötõjébe érkezik 2022. augusztus 17-én. Ezen a napon ez a görög szigetre érkezõ második vitorlás, az elõzõ hajnalban zátonyra futott 97 emberrel a fedélzetén. MTI/AP/kythera.news/Jórgosz Szamiosz Fotó: Jórgosz Szamiosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország fokozatosan meghosszabbítja kerítését Törökországgal közös határán, és megerősíti a megfigyelőrendszereit az egyre erősebbé váló illegális bevándorlás feltartóztatására – közölte kedden a görög kormány. A döntés a Kiriákosz Micotákisz kormányfő vezetésével és a legfőbb katonai, biztonsági és bevándorlási tisztségviselők részvételével tartott keddi tanácskozáson született. A kormányzat közleménye szerint a megbeszélésen az egyre nagyobb tehertételt jelentő illegális bevándorlásra összpontosítottak Görögország szárazföldi és tengeri határain.

Görögország már korábban felhúzott negyven kilométernyi kerítést az Évrosz határfolyó mentén. Athén ismételten azzal vádolta Ankarát, hogy Törökországba érkezett migránsok ezreit küldi Görögországba szomszédja destabilizálására.

Eldöntöttük, hogy fokozatosan meghosszabbítjuk a kerítést az Évrosz teljes hossza mentén

– közölte a görög kormány kiemelve, hogy első körben a lehetséges problémás szakaszokra fognak összpontosítani.

„Eldöntöttük azt is, hogy megerősítjük a megfigyelő rendszereket” – tette hozzá. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

Borítókép: Illegális bevándorlókat szállító vitorlás a görög parti őrség hajójának kíséretében a Kíthira-szigeten fekvő Kapszali kikötőjébe érkezik 2022. augusztus 17-én. (Fotó: MTI/AP/Kythera.news/Jórgosz Szamiosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.