Lapozó: Genderklinika nyílik Brüsszelben

Feljelenti a francia államot egy nő az életveszélyes városi rodeók miatt · Már Kína is bevezeti a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási rendszert · Katalónia a barcelonai gázolásos terrortámadás áldozataira emlékezik · Genderklinika nyílik Brüsszelben

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 08. 17. 15:34
LMBTQ - PRIDE
LMBTQ - PRIDE Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelenti a francia államot egy nő az életveszélyes városi rodeók miatt

Bírósági eljárást kezdeményez a francia állam ellen az a francia asszony, akinek a hétéves lányát – és annak vele egykorú játszótársát – augusztus ötödikén gázolták el motorral száguldozó francia fiatalok a Párizs északnyugati szomszédságában fekvő Pontoise városában. A kislány kómába esett, és bár hétfőn váratlanul magához tért, sérülései maradandók lesznek. A feljelentést kezdeményező asszony, Bennérose azzal indokolja tettét, hogy a pontoise-i lakóközösség legnagyobb megdöbbenésére a városi rodeónak nevezett jelenség – a bandákba verődött motorosok száguldozása köztereken, járdákon – alig egy héttel a baleset után újraindult. Véleménye szerint azért, mert a francia hatóságok nem tesznek semmit az életveszélyes randalírozás felszámolására, a további halálos és súlyos balesetek megelőzésére. Az augusztus eleji eset óta hasonló tragédia történt, hétfőn belehalt sérüléseibe az a 27 éves afgán fiatalember, aki Colmar városában felszólított egy rodeózó fiatalt, hogy fejezze be a hangos és veszélyes mutatványt. A fiatal válaszul erősítést hívott, majd mellkason lőtte az őt rendre utasító férfit, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elkövető elmenekült, a rendőrség azóta is keresi. A Val-d’Oise megyei prefektus, Philippe Court és a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin is statisztikai adatokkal védekeznek a vádakkal szemben. A prefektus a BFMTV hírtelevízióban azt közölte, hogy a csendőrök a kislány elgázolása óta 650 ellenőrzést tartottak a megyében. Darmanin egy Twitter-bejegyzésében pedig azt állította, hogy a nemzeti rendőrség és csendőrség egy hét alatt összesen 2914 rodeóellenes járőrözést hajtott végre az ország területén, 338 személyt igazoltattak és 157 motort foglaltak le a helyszínen. A belügyminiszter azt is közölte, hogy szerdától naponta három rodeóellenes járőrözést hajtanak végre a franciaországi rendőrkapitányságok.

Forrás: Bfmtv.com , bfmtv.com ,bfmtv.com , marianne.net , bfmtv.com ,twitter.com

Már Kína is bevezeti a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási rendszert 

Kína, a Föld legnépesebb országa demográfiai válsággal néz szembe: az aktív népesség elöregedésével, lassuló gazdasággal és az elmúlt évtizedek legalacsonyabb népességnövekedésével. Annak ellenére, hogy a kínai kormány 2016-ban már eltörölte az egygyermekes politikát – bár tavaly legfeljebb három gyermek vállalását engedélyezte családonként –, a születések száma folyamatosan csökkent az elmúlt öt évben. A kínai egészségügyi minisztérium ezért kedden arra szólította fel a központi és a helyi önkormányzatokat, hogy fejlesszék a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat, és javítsák a gyermekgondozási támogatásokat is. A minisztérium szerint a helyi önkormányzatoknak termékenységet fokozó intézkedéseket kell életbe léptetniük pénzügyi támogatások, adókedvezmények, kedvezőbb egészségbiztosítás, valamint a családok oktatási, lakhatási és foglalkoztatási támogatása révén. A tartományoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy az év végéig elegendő gyermekgondozási központ álljon rendelkezésre a két-három éves gyermekeknek. Kína leggazdagabb városai már bevezették a lakáshiteleket, az adókedvezményeket, az oktatási segélyeket, sőt a vissza nem térítendő pénzügyi támogatásokat is, hogy több gyermek vállalására ösztönözzék a nőket. Peking a kedden közzétett irányelvekkel a gyermekszületést ösztönző eszközöket országos szintre akarja kiterjeszteni. Tavaly a születési ráta Kínában történelmi mélypontra esett vissza: 2021-ben ezer lakosra mindössze 7,52 születés jutott. Augusztus elején az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy ha a tendencia nem változik, Kína lakossága 2025-re csökkenni fog.

Forrás: Lefigaro.fr

Katalónia a barcelonai gázolásos terrortámadás áldozataira emlékezik

Öt évvel ezelőtt, 2017. augusztus 17-én egy dzsihadista sejt emberei Barcelona legforgalmasabb sétálóutcájára, a Ramblára hajtottak, és teljes gázzal haladva ütötték el az összes útjukba kerülő embert. Néhány órával később Cambrils városának tengerparti sétányán ugyanilyen támadást követtek el. A két terrorcselekményben 16 ember elhunyt, 152-en pedig különböző mértékű sérüléseket szenvedtek el. A barcelonai akció előtti nap a tarragonai Alcanarban robbantás történt egy házban. A dzsihadisták robbanóanyagokat tároltak az épületben, illetve ott készítették elő a barcelonai terrortámadás részleteit. A váratlanul bekövetkezett események miatt a tervezettnél korábban és gyorsabban hajtották végre a gyilkosságokat. A terrorista akciókban összesen 12 fő vett részt, akik közül nyolcan meghaltak. 2021-ben a sejt életben maradt három tagját 53, 46 és nyolc év börtönbüntetésre ítélték, majd ketten tíz év enyhítést kaptak. Egyik társuk megúszta a büntetést, mivel nem tudott a tervezett akciókról. Barcelona városi tanácsa egy megemlékező rendezvényt tart szerdán az áldozatok tiszteletére, melyen többek között a hozzátartozókat, a sérülteket és a hatóságokat fogadják. Cambrilsban csütörtökön tartanak ehhez hasonló megemlékezést.

Forrás: Rtve.es

Genderklinika nyílik Brüsszelben

Jövőre nyitja meg kapuit Brüsszel első genderklinikája a Brugmann egyetemi kórház területén. A projekt már az utolsó fázisban jár, a nemváltásra vágyó páciensek várhatóan 2023 második negyedévétől kereshetik fel a kórház Victor Hortáról elnevezett szárnyát, amely a belga szecesszió kiemelkedő alakjáról kapta nevét. Belgiumban már három genderklinika működik: Gentben, Liège-ben és Genkben. A hatalmas érdeklődés miatt azonban hosszú várólisták alakultak ki. A brüsszeli genderklinika annyiban lesz újszerű a három másik intézményhez képest, hogy a Horta-szárnyban endokrinológus és pszichiáter is részt vesz majd a páciens első konzultációján, hogy meghatározzák a megfelelő kezelést, hogy csökkentsék a nemi diszfória pszichiátriai betegségként kezelését és a stigmák csökkentését – közölte a kórház orvosigazgatója, Priam van Eeckhout. A klinika szolgáltatásaira a páciensek már telefonon és az interneten is jelentkezhetnek. A betegek fogadásakor és kezelésekor a személyzet pedig gondosan ügyel majd arra, hogy ne szólítsák a pácienseket asszonyomnak vagy uramnak. A brüsszeli genderklinikán tucatnyi szakterület orvosai várják majd a nemi diszfóriával élőket és a nemváltókat. A kapuk megnyitása előtt a személyzetet a genti genderklinikán képzik majd ki, valamint inspirációt merítenek külföldi, különösen angolszász országokban működő központok tudásanyagából és gyakorlatából.

Forrás: Thebulletin.be, BRusselstimes.com

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.