Lapozó: Az új atomerőmű mentheti meg Finnországot az energiaválságtól

A spanyol kormány energiapolitikáját bírálja Madrid jobboldali elnöke · Túlzsúfoltak a svéd börtönök · Madrid a felére csökkenti a tömegközlekedési bérletek árát · Az új atomerőmű mentheti meg Finnországot az energiaválságtól

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 08. 16. 15:48
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány energiapolitikáját bírálja Madrid jobboldali elnöke

A madridi elnök, Isabel Díaz Ayuso szerint a Sánchez-kormány energiaspórolási intézkedései elfogadhatatlanok, ezért hamarosan az alkotmánybírósághoz fordul ez ügyben. Szerinte Pedro Sánchez miniszterelnök úgynevezett „energiacenzúra-politikát” folytat Madridban, egy olyan városban, ahol a legaktívabb az éjszakai élet. Ennél is nagyobb probléma szerinte, hogy az az érintett ágazatokban egyáltalán nem volt konszenzus az intézkedések kapcsán, ráadásul a határozatok rendkívül negatív hatással vannak a turizmusra. A spanyol kormány új rendelete értelmében ugyanis este tíz óra után le kell kapcsolni a kirakatok, valamint a használaton kívüli középületek világítását. Emellett nem lehet 27 foknál hűvösebbre hűteni az üzleteket, plázákat, állomásokat, télen pedig nem fűthetik azokat 19 foknál melegebbre. A cél, hogy Spanyolország teljesítse az Európai Bizottságnak tett ígéretét, miszerint hét százalékkal csökkenti a gázfogyasztást jövő tavaszig. Ayuso úgy fogalmazott: – Madrid csak Pedro Sánchez tekintélyelvű és konszenzus nélküli kényszerítése miatt kapcsolja le a világítást esténként. Hozzátette, hogy meg fogja védeni a madridiak érdekeit, ezért az alkotmánybíróságon vizsgáltatja felül az energiamegtakarítási előírásokat, amelyeket szerinte nem a jogszabályoknak megfelelően vezetett be a központi kormány.

Forrás: Vozpopuli.com

Túlzsúfoltak a svéd börtönök

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az elítéltek száma a svéd börtönökben és fogvatartási központokban is. Bár jelenleg is épülnek az újabb börtönépületek, de azok elkészültére még várni kell. Ezért a büntetés-végrehajtás a már meglévő intézményeket kénytelen bővíteni, elsősorban az egyszemélyes cellák megosztásával. A hatóság főigazgatója szerint jelenleg négyszáz további helyre lenne szükség, a szakember szerint a pluszágyak elhelyezésével sem biztos, hogy elegendő férőhelyet tudnak majd biztosítani. – Olyan gyors a tempó, annyi változtatás van, hogy az aggodalomra ad okot – tette hozzá Martin Holmgren. A főigazgató szerint a helyzet azért állt elő, mert egyre több az elítélt, valamint szigorúbb büntetéseket szabnak ki részükre. A kumlai börtönben már 2019-ben kétágyasították a magánzárkákat, így a hatvan férőhelyes börtön 84-re bővült. A magasabb létszám és a kényszerű zsúfoltság miatt azonban megemelkedett az incidensek száma, valamint a személyzet is túlterheltté vált.

Forrás: SVT

Madrid a felére csökkenti a tömegközlekedési bérletek árát

A spanyol főváros jobboldali elnöke, Isabel Díaz Ayuso bejelentette, hogy szeptembertől decemberig a régió utazói ötven százalékkal olcsóbban utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön. Ez azt jelenti, hogy a központi kormány által finanszírozott harmincszázalékos kedvezményt Madrid további húsz százalékkal egészíti ki annak érdekében, hogy a tömegközlekedést használók feleannyit fizethessenek, ezzel segítve őket a jelenlegi gazdasági krízisben. Ayuso hozzátette, hogy a csökkentést a régió összes tömegközlekedési eszközén bevezetik, köztük a metrókon, a buszjáratokon és az agglomerációs közlekedésben is. A regionális vezetőség a támogatásról szóló javaslatot a héten nyújtja be a Madridi Regionális Közlekedési Konzorciumnak.

Forrás: Rtve.es

Az új atomerőmű mentheti meg Finnországot az energiaválságtól

Jelenleg még tesztüzemben működik az elmúlt években megépített finnországi Olkiuoto 3 atomreaktor, de feltehetően az év végén már üzembe állhat, és megkezdheti a rendszeres villamosenergia-termelést. Az előzetes számítások szerint a beruházás egyrészt gyorsan meg fog térülni és nyereséges lesz, másrészt megmentheti az országot a villamosenergia-válságtól, amely várhatóan sok más EU-országot sújt majd a rossz energiapolitikai döntések miatt. A Helsingin Sanomat finn újság megbízásából készült számítás szerint az Olkiluoto 3 kiváló pénzügyi befektetésnek bizonyul, ugyanis a teljes beruházás várhatóan alig több mint öt éven belül megtérül. Még a pesszimista számítások is – mint például az atomkritikus World Nuclear Report előrejelzései – azt mutatják, hogy az atomerőmű építési költségei legfeljebb hét éven belül megtérülnek. Kizárólag egy rendkívül alacsony jövőbeli villamosenergia-ár változtathatja meg az előrejelzést, az is csak csekély mértékben.

Az 1600 megawatt teljesítményű Olkiluoto 3 Európa legnagyobb atomerőműve lesz, amelynek építésével Finnország szembeszállt a jelenleg uralkodó nyugat-európai gondolkodással. Amellett, hogy a beruházással megszégyenítik a zöldpolitikusok pesszimista állításait, megmenti a finneket és a vállalkozásokat az elszabaduló áramáraktól, valamint a vissza-visszatérő áramhiánytól, amelyet Svédországban már megtapasztalt a lakosság, vélekedik a Samnytt internetes portál. Az Olkiluoto 3 hétfőn már működött egy alacsonyabb, 430 megawattos teljesítménnyel. A jelenlegi tervek szerint a reaktort december 10-én maximális teljesítményre kapcsolják és kereskedelmi üzembe helyezik.

Forrás: Samnytt, Second Opinion

Borítókép: Finnország atomerőműve (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.