időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

MTI
2022.08.08. 17:53 2022.08.08. 19:37
Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Miközben növekszik a feszültség Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég titkos céllal pályára állított egy titkos, újrafelhasználható űreszközt – írta hétfőn a Futura francia hírportál.  A misszióra már jóval a Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatásához köthető események előtt felkészültek. Két évvel korábban bocsátott útjára utoljára hasonló, szintén titkos célokat szolgáló eszközt Kína – írja a Futura.

A Hosszú Menetelés–2F hordozórakéta augusztus 4-én szállt fel a Góbi-sivatagban található Csiucsüan műholdindító központból – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség –, és sikeresen alacsony, Föld körüli pályára állította az  „újrafelhasználható, kísérleti űrhajót”.

Nem meglepő módon a kínai űrhatóságok egyetlen felvételt sem tettek közzé a pályára állításról, és nem közöltek részleteket sem az űreszköz jellegéről vagy jellemzőiről. Egy sajtóközlemény csupán annyit adott hírül, hogy az űrhajót „az űr békés célú felhasználásához szükséges újrafelhasználhatósággal kapcsolatos technológiák tesztelésére” fogják használni. Azt sem pontosították, hogy a 2020 szeptemberében használt űreszköz második repüléséről van-e szó vagy újabb űreszközről.

A csütörtökön felbocsátott jármű várhatóan egy ideig pályáján fog haladni, mielőtt visszatérne a Földre Kínában. Feltehetőleg hosszabb ideig maradhat pályán, mint a 2020-ban felbocsátott űreszköz, amely két napig repült. Az űrvédelmi eszközt akkor az amerikai űrerők 18. űrvédelmi százada követte.

Bár a most felbocsátott űrhajóról kevés információ áll rendelkezésre, korábbi nyilatkozatok és tevékenységek alapján arra lehet következtetni, hogy pilóta nélküli űrrepülőgép lehet, amelyet már a következő néhány évben szolgálatba állíthatnak.

Feltételezések szerint ez az űrhajó Kína válasza az amerikai légierő X–37B űrhajójára, amely jelenleg a hatodik küldetésénél tart, és összesen több mint 800 napot töltött pályáján. 

A francia lap emlékeztet: 2017-ben Kína kijelentette, hogy 2020-ban újrafelhasználható űrjárművet kíván tesztelni, hogy az X–37B-hez hasonló logisztikai és működési képességekkel rendelkező űrhajó álljon rendelkezésére. A világ egyetlen újrafelhasználható űrhajójaként az X–37B továbbra is kíváncsiságot és aggodalmat kelt a küldetéseit övező titoktartás miatt. Az oroszok és a kínaiak – írja a lap – idegesek, és joggal gyanakodnak arra, hogy az amerikaiak inkább katonai célokra használják fel az űrjárművet, nem pedig tudományos és békés célokra.

 

Borítókép: Kínai asztronauták indulnak útra júniusban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.