időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Valódi tárgyalásokat szorgalmazott a dél-koreai elnök Phenjannal

Forrás: MTI
2022.08.17. 12:08 2022.08.17. 14:44
Valódi tárgyalásokat szorgalmazott a dél-koreai elnök Phenjannal

Valódi tárgyalásokat szorgalmazott a dél-koreai elnök Phenjannal szerdán Szöulban. A béke megteremtését és nem a politikai színjátékot kell szolgálniuk az Észak-Koreával folytatott tárgyalásoknak – mondta Jun Szuk Jol, aki a hivatalban töltött első száz napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót.

Az elnök, aki már választási kampányában a párbeszédet sürgette, ismételten közölte: kész fokozatos gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának, ha az felhagy a nukleáris fegyverek fejlesztésével, és megkezdi azok leszerelését. Jun Szuk Jol kiemelte: 

ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, mi megtesszük, amit tudunk, hogy segítsünk neki.

A két ország vezetői közötti párbeszédnek, illetve a munkaszintű hivatalos tárgyalásoknak „nem politikai show-műsornak kell lenniük, hanem hozzá kell járulniuk a nukleáris biztonság és az érdemi béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában” – hangsúlyozta a politikus. Jun Szuk Jol ezzel az elődje, Mun Dzse In és Donald Trump akkori amerikai elnök részvételével rendezett csúcstalálkozókra emlékeztetett, amelyek nem hoztak előrelépést a 2019-ben megakadt nukleáris leszerelési tárgyalásokban.

Észak-Korea azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól. Szerdán Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki nyugati partjairól, egy nappal azután, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatokat kezdett. Jun Szuk Jol elmondta: 

Dél-Korea nincs abban a helyzetben, hogy garantálni tudja Észak-Korea biztonságát, ha az lemond atomfegyvereiről, de Szöulnak nincs szándékában kierőszakolni a status quo megváltozását északon.

Jun kijelentette, hogy elkötelezett az atomsorompó-szerződés mellett, és az Egyesült Államokkal együttműködve dolgozik Dél-Korea elrettentő erejének megerősítésén. Az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán kijelentette, hogy országa segíteni fogja az ukrán népnek visszaszerezni a szabadságot és gyorsan újjáépíteni az elpusztított nemzeti vagyont.

A Japánnal fennálló történelmi vitákról megjegyezte, hogy azok megoldhatók, és hangsúlyozta: a két ország szorosabb gazdasági együttműködésére van szükség.

Borítókép: Jun Szuk Jol új dél-koreai elnök leteszi hivatali esküjét a szöuli parlamentben 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.