időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Afrikai éhezőkön kísérletezik az Egyesült Királyság

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.07. 11:12 2022.09.07. 11:26
Afrikai éhezőkön kísérletezik az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság egy új segélyprogramja rovarfarmok létrehozását támogatja Zimbaweban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ezzel is rákényszerítve az éhező afrikaiakat arra, hogy a környezetbarát, rovaralapú étrendre térjenek át.

Az Egyesült Királyság a rovar alapú étrend elterjesztésére, és rovarfarmok létrehozására fordít csaknem 50 ezer fontot a Kongói Demokratikus Köztársaságban és (KDK) és Zimbabwéban. A brit támogatásból megvalósuló segélyprojekt keretében Kongóban vándorló sáskákat és fekete katonalegyeket fognak tenyészteni. Ezeket a rovarokat fogják aztán beépíteni az emberek étrendjébe
 – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Katolikus Tengerentúli Fejlesztési Ügynökség egy angliai és egy walesi jótékonysági szervezettel közösen abban a reményben támogatja a projektet, hogy a kongóiak elkezdik a rovarok iparszerű termesztését, ami – szerintük – véget vethet a térség éhezési problémáinak.

Eközben Zimbabwéban egy másik fejlesztési projekt is fut, amelynek célja, hogy mopane férgeket használjanak az iskolákban felszolgált zabkása alapanyagaként. A nyálkás zöld hernyókat, amelyek császármolyokká alakulnak át, az esős évszakok alatt Zimbabwe vidéki részein már gyakran szedik le a növényzetről, majd pedig megfőzik azokat. Dr. Sarah Beynon, az angliai Pembrokeshire-ben található Bug Farm alapítója és akadémiai entomológus szerint az ehető rovarokat népszerűsítő segélyprojektek 

biztos módjai annak, hogy életeket mentsünk és javítsuk a Föld bolygó legszegényebb embereinek táplálkozását.

Adott egy olyan néptömeg, amelynek étvágya messze meghaladja a bolygó képességeit, ráadásul mivel a jelenlegi mezőgazdaság megtizedeli a biológiai sokféleséget és megváltoztatja az éghajlatot, nincs más lehetőségünk, mint megváltoztatni az élelmiszer-termelés és fogyasztás módját, illetve a témával kapcsolatos nézeteinket is 

– tette hozzá az etimológus.

Mindkét segélyezési projektet a UK Research and Innovation (UKRI), az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztérium független szerve finanszírozta. Az UKRI szóvivője megerősítette a The Guardian című lapnak, hogy konkrét kutatási projekteket támogatnak a pénzekből, és arra számítanak, hogy a tanulságok és a kísérletből nyert tudás a gazdasági helyzetüktől függetlenül a világ polgárainak javát fogja szolgálni.

A rovarfarmok létrehozásáról szóló projektet azok után jelentették be, hogy dél-koreai tudósok múlt hónapban közzétettek egy tanulmányt, amiben felvázolták, hogy a hernyók fogyasztása segítheti az emberiséget a túlélésében egy olyan jövőbeli világban, amelyben hiány lesz az élelmiszerekből.

A kutatók lisztférgeket, vagyis bogárlárvákat főztek össze cukorral, hogy egyfajta mesterséges húst hozzanak létre. Állításuk szerint a húsízű készítmény elfogadható alternatív táplálékforrásként, bár egyes, kifinomultabb mindennapi ételekhez szokott nemzeteknél még imázsproblémái vannak ezeknek az alternatív ételeknek.

Amióta az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2021 júniusában három rovart emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánított, egyre több szervezet és médium kezdte el propagálni, hogy milyen előnyei lennének, ha hús helyett rovaralapú étrendet követnének az európai polgárok. A rovarevés támogatását az Európai Unió annyira komolyan vette, hogy szorosan együttműködik a The International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) nonprofit szervezettel is, amely a rovartermesztési ágazat érdekeit képviseli az uniós politikai döntéshozók, az európai érdekelt felek és a polgárok felé. Saját bevallásuk szerint 

a fő küldetés, hogy az európai intézményekkel folytatott folyamatos párbeszéd révén elősegítse a rovarok szélesebb körű felhasználását, mint alternatív és új, az emberi fogyasztásra és az állati takarmányozásra alkalmas fehérjeforrást.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.