A brit rockzenész kiosztotta az ukrán first ladyt

Roger Waters szerint éppen a fegyverszállítások szítják tovább a tüzet.

Magyar Nemzet
2022. 09. 07. 10:27
Roger Waters In Concert - New York, NY
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 30: Roger Waters performs at Madison Square Garden on August 30, 2022 in New York City. Theo Wargo/Getty Images/AFP (Photo by Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olena Zelenszka ukrán first ladynek címzett nyílt levelet írt az ukrajnai háború kapcsán nem először megszólaló Roger Waters brit rockzenész, a Pink Floyd zenekar egykori tagja. A levélben egy szeptember 4-én, a BBC brit közszolgálati adón levetített interjúra hivatkozik, melyben Zelenszka felidézte, hogy néhány nappal az interjú felvétele előtt egy harkivi parkban sétáló asszony meghalt, több másik járókelő pedig megsebesült. Ezt követően elmondta, hogy „nagyobb támogatás esetén ez a [háborús] időszak rövidebb lehet”.

Waters a nyílt levélben leszögezi, hogy nagyon sajnálja, ami ukrán – és orosz – családokkal történik a háború miatt, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a „támogatás” szó pontosításra szorul.

Ugyanis – írja Waters – amennyiben a nyugati államok általi fegyverszállításokra vonatkozik a szó, úgy Olena Zelenszka „tragikus tévedésben van”. A zenész kifejti, hogy egy tűzharc további szítása – ebben az esetben a folytatólagos felfegyverzéssel – sosem vetett véget háborúnak a múltban, és most sem fog véget vetni neki

különösen azért, mert az üzemanyagot Washingtonból küldik, ami a tűzvésztől viszonylagosan nagy távolságra van, valamint mivel az »üzemanyag küldői« többször is nyíltan kimondták, hogy érdekükben áll a háború elhúzódása.

Waters ezt követően felidézi, hogy Volodimir Zelenszkij a 2019-es választási kampányban többször elmondta, hogy célja a kelet-ukrajnai polgárháborús helyzet megszüntetése, Donyeck és Luhanszk megyék részleges autonómiájával, illetve a második minszki egyezmény ratifikációja és alkalmazása. Waters kiemeli, hogy az ezen elvektől való teljes eltávolodás minden bizonnyal Zelenszkij környezetének hatására történt, melynek következtében szélsőséges nacionalisták lökték Ukrajnát a háború katasztrofális útjára.

A zenész a levél végén Olena Zelenszka segítségét kéri abban, hogy a vezetőkre és „uralkodó osztályokra” való ráhatással próbálják meg közösen lezárni a konfliktust.

 

Borítókép: Roger Waters a New York-i Madison Square Gardenben tartott koncertjén 2022. augusztus 30-án (Fotó: Theo Wargo/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.