időjárás 6°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Az ukrajnai gabonaexport korlátozását vetette fel Putyin

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.07. 10:55 2022.09.07. 11:23
Az ukrajnai gabonaexport korlátozását vetette fel Putyin

Felvetette szerdán a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében az ukrajnai gabonaexport korlátozását Vlagyimir Putyin orosz elnök arra hivatkozva, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek. Mint mondta Moszkva mindent megtett az ukrán gabona exportjának biztosítása érdekében, ám

az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze kettő ment Afrikába, a kétmillió tonna gabonából 67 ezer tonnát szállítottak oda.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Számos európai ország ma ugyanúgy gyarmatosítóként viselkedik, ahogy azt a korábbi évtizedekben és évszázadokban tette. Ismét becsapták a fejlődő országokat, és ezután is ezt fogják tenni

– mondta Putyin, aki szerint az ukrán gabonának csak a három százaléka jutott el a fejlődő világba. Hangot adott álláspontjának, miszerint ezzel a megközelítéssel a világ élelmezési problémáinak mértéke csak növekedni fog, ami példátlan humanitárius katasztrófához vezethet.

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közreműködésével július 22-én állapodott meg abban, hogy három ukrán kikötőből, köztük Odesszából elszállítják a gabonát.

A megegyezésnek köszönhetően a Kommerszant orosz gazdasági lap szerint Ukrajna augusztus végéig egymillió tonna élelmiszert exportált.

Az orosz külügyminisztérium korábban kifogásolta, hogy az ukrán kikötőkből élelmiszert szállító hajók útvonala szerinte nem egyeztethető össze az ENSZ vezetésének korábban kinyilvánított céljával, hogy segítsenek a rászoruló afrikai és ázsiai országoknak.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a Nyugat nem szüntette meg azokat a logisztikai szankciókat, amelyek akadályozzák az orosz gabona és műtrágya piacra jutását, így nem teljesíti az Oroszország és az ENSZ közötti memorandum erre vonatkozó részének végrehajtására tett ígéreteit. Lavrov mesterségesen eltúlzottnak nevezte azokat a kijelentéseket amelyek az ukrajnai orosz fellépést okolják az élelmiszerpiaci nehézségek kialakulásáért.

 

Borítókép: Kiemelik a gabonát az ENSZ Világélelmezési Programja által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajóból Dzsibuti kikötőjében 2022. augusztus 30-án (Fotó: MTI/AP/WFP/Hugh Rutherford)

Háború Ukrajnában

Az időjárás a legnagyobb ellenség

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.