időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Bulgária eltanácsolja állampolgárait Oroszországtól

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.27. 17:54 2022.09.27. 18:10
Bulgária eltanácsolja állampolgárait Oroszországtól

A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult „bonyolult helyzettel” indokolta. A közlemény szerint a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket igénybe véve gyorsan elhagyják az országot. Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

Október elején előre hozott választások lesznek Bulgáriában, miután Kiril Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták. 

Petkov kormányzása alatt az ukrajnai orosz hadművelet nyomán elmérgesedett a hagyományosan jó viszony Szófia és Moszkva között.

Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem az előírt pénznemben, rubelben fizetett. Bulgária elítélte az orosz hadműveletet, és bejelentette: nem fogja elismerni az orosz erők által ellenőrzött területeken megrendezett népszavazások végeredményét.

Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletére érkezik, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény első napján, 2022. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.