időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Egy hét alatt csaknem százezer orosz lépett be Kazahsztánba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.27. 11:01 2022.09.27. 12:44
Egy hét alatt csaknem százezer orosz lépett be Kazahsztánba

Szeptember 21. óta 98 ezer orosz állampolgár lépett be Kazahsztánba, és több mint 64 ezer hagyta el a köztársaságot – közölte Aszlan Atalikov, a belügyi migrációs szolgálat vezetője egy hétfői tájékoztatón.

Elmondása szerint mintegy nyolcezer személynek adtak ki egyéni azonosítószámot, amely a külföldi állampolgárok számára kötelező, ha számlát akarnak nyitni kazahsztáni bankokban, ingatlanokat és járműveket szeretnének vásárolni vagy üzleti tevékenységbe kezdenének a közép-ázsiai köztársaságban.

A kazah hatóságok tárgyalásokat kívánnak folytatni az orosz féllel az orosz állampolgárok köztársaságba való érkezésének ügyében – jelentette be a kazahsztáni elnök kedden a turkesztáni régióban egy lakossági fórumon. Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta, hogy országa gondoskodik azokról az orosz állampolgárokról, akik az ukrajnai háború miatt elrendelt katonai mozgósítás elől menekülnek Kazahsztánba.

„Az utóbbi napokban sokan jönnek [Kazahsztánba] Oroszországból. Legtöbbjük a példátlan helyzet miatt kénytelen távozni” – mondta az ország elnöke. „Vigyáznunk kell rájuk, gondoskodnunk kell a biztonságukról” – tette hozzá.
 

Borítókép: a KazMunayGaz kazah állami gáz- és olajtársaság székháza a kazah fővárosban (Fotó: Dócza Edith Krisztina/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.