Lynne Tracy lehet az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete

A Kreml hozzájárult a diplomata fogadásához. Tracynek nagy tapasztalata van a posztszovjet térségben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 22. 16:05
US-POLITICS-STATE-CLINTON Fotó: SAUL LOEB
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hozzájárult Lynne Tracy, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetének fogadásához – közölte csütörtökön egy magas rangú orosz diplomata. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozott, amiről a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be. Joe Biden amerikai elnök a héten jelölte a tisztségre Tracyt, a Moszkvában és a posztszovjet térségben nagy tapasztalattal rendelkező karrierdiplomatát a következő oroszországi nagykövetnek.

Az oroszul is beszélő Tracy, aki jelenleg az Egyesült Államok jereváni nagyköveteként tevékenykedik, Moszkvában John Sullivan leköszönő nagykövetet váltja majd, aki szeptember elején távozott Moszkvából. Ő lesz az első nő az oroszországi amerikai misszió élén, ha az amerikai szenátus megerősíti a kinevezését. Amint átveszi a tisztséget, az lesz a feladata, hogy irányítsa a feszült amerikai–orosz kapcsolatokat.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei példátlan szankciókat vezettek be Oroszország ellen, és több milliárd dollár értékben szállítottak Ukrajnának fegyvereket és utánpótlást, miután Oroszország megtámadta Nyugat-barát szomszédját. A Kreml a nyáron elítélően szólt a kétoldalú kapcsolatok rossz állapotáról. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője júniusban újságíróknak azt mondta, hogy  „a kapcsolatok gyakorlatilag a nullán vannak”. Rjabkov csütörtökön azt mondta újságíróknak, hogy „nincs jele a javulásnak” – írta a RIA Novosztyi.

Tracy 2014–17 között a moszkvai amerikai nagykövetség második számú tisztségviselője volt. Az oroszországi és örményországi kiküldetése előtt Kazahsztánban, Türkmenisztánban, Afganisztánban és Pakisztánban dolgozott az amerikai képviseleteken.

Borítókép: Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter kitüntetést ad át Lynee Tracy részére 2009. december 7-én. (Fotó: AFP/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.