Pánikba estek, az utcára menekültek az emberek

Erős, 7,6-es földrengés volt Nyugat-Mexikóban, egy ember életét vesztette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 9:05
null
Mexikóváros, 2022. szeptember 20. Utcára menekült emberek Mexikóvárosban, ahol megremegtek az épületek 2022. szeptember 19-én, miután 7,6-os földrengés rázta meg a nyugat-mexikói La Placita de Morelos település térségét. A természeti katasztrófának egy halálos áldozata van. A mostani földmozgás az 1985-ös és a 2017-es pusztító földrengések évfordulóján történt. MTI/AP/Fernando Llano Fotó: Fernando Llano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős, 7,6-es földrengés volt a nyugat-mexikói La Placita de Morelos település közelében hétfőn, a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) cunami veszélye miatt adott ki figyelmeztetést a partvonal egyes szakaszain. Egy leomló fal egy ember halálát okozta.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Michoacán államban észlelt földmozgás fészke 15 kilométeres mélységben volt, 46 kilométerre délkeletre La Placita de Morelostól.

Andrés Manuel López Obrador államfő Michoacán kormányzójára és a haditengerészeti miniszterre hivatkozva a Twitteren egy halottról és anyagi károkról számolt be. Mint írta, a Colima állambeli Manzanillo kikötővárosában egy emberre ráomlott egy fal az egyik bevásárlóközpontban.

A PTWC figyelmeztetést adott ki, mely szerint Mexikó nyugati partvidékének egyes szakaszain a dagály szintjéhez képest 1–3 méteres szökőár lehetséges, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, El Salvador, Panama, Guatemala, Nicaragua és Peru esetében viszont ez 30 centiméternél is alacsonyabb lehet.

Időközben 32 centiméteres árhullámot jelentettek a délebbre fekvő Zihuatanejo település partvidékéről.

A földmozgást a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett, épületek remegtek meg, a belvárosban megszakadt az áramszolgáltatás, nem működtek a jelzőlámpák, és rémült lakosok szaladtak ki az utcákra.

Hírügynökségek felidézték, hogy a mostani földmozgás az 1985-ös és a 2017-es pusztító földrengések évfordulóján történt. 1985. szeptember 19-én 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikóvárost, ahol épületek százai omlottak össze és tízezernél is több halálos áldozat volt. 2017. szeptember 19-én egy 7,1-es erősségű földrengésben 370-en vesztették életüket, a többség szintén a fővárosban.

 

Borítókép: Utcára menekült emberek Mexikóvárosban, ahol megremegtek az épületek. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jose Mendez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.