időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Ausztrália mégsem ismeri el Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.18. 12:32 2022.10.18. 13:17
Ausztrália mégsem ismeri el Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, amellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Izrael csalódottságát fejezte ki, a Palesztin Hatóság azonban üdvözölte Canberra friss határozatát.

A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni a jelenlegi ausztrál kormány szerint. Penny Wong külügyminiszter szavai szerint Ausztrália „szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is”, elkötelezett a kétállami megoldás iránt, amelyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között.

Az izraeli külügyminisztérium és Jaír Lapid miniszterelnök „mély csalódottságát” fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet.

Jeruzsálem több mint 3000 éve a zsidó nép fővárosa, s a továbbiakban is Izrael Állam örök és egyesült fővárosa lesz

– fogalmaztak.

Husszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália „a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz”. Örömmel vették továbbá, hogy az ausztrál kormány megerősítette: 

„a Jeruzsálem feletti szuverenitás jövője a nemzetközi legitimáción alapuló tartós, kétállami megegyezéstől függ” 

– olvasható a tisztségviselő Twitter-bejegyzésében.

Scott Morrison korábbi kormányfő évtizedek Közel-Kelet-politikáján fordított, amikor 2018 decemberében közölte, hogy Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ám nagykövetségét nem költöztette oda. Ausztrália – az Egyesült Államok és Guatemala után –  a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, amelynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. A palesztin vezetés viszont többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

 

Borítókép: pálmaágakat visz egy ultraortodox zsidó férfi, hogy szukkát, azaz átmeneti szállást építsen az Egyiptomból való kivonulás utáni negyvenéves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkót, azaz a sátrak ünnepe alkalmából Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2022. október 7-én (Forrás: MTI/AP/Oded Balilty)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.