Ausztrália mégsem ismeri el Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, amellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Izrael csalódottságát fejezte ki, a Palesztin Hatóság azonban üdvözölte Canberra friss határozatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 18. 12:32
Jeruzsálem, 2022. október 7. Pálmaágakat visz egy ultraortodox zsidó férfi, hogy szukkát, azaz átmeneti szállást építsen az Egyiptomból való kivonulás utáni negyven éves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkot, azaz a sátrak ünnepe alkalmából Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2022. október 7-én. A hétnapos ünnep október 9-én kezdődik. MTI/AP/Oded Balilty
Jeruzsálem, 2022. október 7. Pálmaágakat visz egy ultraortodox zsidó férfi, hogy szukkát, azaz átmeneti szállást építsen az Egyiptomból való kivonulás utáni negyven éves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkot, azaz a sátrak ünnepe alkalmából Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2022. október 7-én. A hétnapos ünnep október 9-én kezdődik. MTI/AP/Oded Balilty Forrás: MTI/AP/Oded Balilty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni a jelenlegi ausztrál kormány szerint. Penny Wong külügyminiszter szavai szerint Ausztrália „szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is”, elkötelezett a kétállami megoldás iránt, amelyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között.

Az izraeli külügyminisztérium és Jaír Lapid miniszterelnök „mély csalódottságát” fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet.

Jeruzsálem több mint 3000 éve a zsidó nép fővárosa, s a továbbiakban is Izrael Állam örök és egyesült fővárosa lesz

– fogalmaztak.

Husszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália „a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz”. Örömmel vették továbbá, hogy az ausztrál kormány megerősítette: 

„a Jeruzsálem feletti szuverenitás jövője a nemzetközi legitimáción alapuló tartós, kétállami megegyezéstől függ” 

– olvasható a tisztségviselő Twitter-bejegyzésében.

Scott Morrison korábbi kormányfő évtizedek Közel-Kelet-politikáján fordított, amikor 2018 decemberében közölte, hogy Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ám nagykövetségét nem költöztette oda. Ausztrália – az Egyesült Államok és Guatemala után –  a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, amelynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. A palesztin vezetés viszont többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

 

Borítókép: pálmaágakat visz egy ultraortodox zsidó férfi, hogy szukkát, azaz átmeneti szállást építsen az Egyiptomból való kivonulás utáni negyvenéves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkót, azaz a sátrak ünnepe alkalmából Jeruzsálem Mea Searim negyedében 2022. október 7-én (Forrás: MTI/AP/Oded Balilty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.