Giorgia Meloni lehet Olaszország első női miniszterelnöke

További egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást.

MTI
2022. 10. 21. 19:25
Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Sergio Mattarella államfővel folytatott megbeszélést követően a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Meloni, a kormány október 22-én délelőtt teszi le esküt. Az előrehozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban, a legtöbb szavazatot Meloni pártja nyerte el. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FDI) elnöke az államfővel tartott újabb találkozón, a kormány szombat délelőtt tíz órakor teszi le az esküt – adta hírül az MTI. Ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke. A politikus személyesen olvasta fel a sajtónak a miniszteri névsort. Ez alapján pártja két szövetségese, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) adja a két kormányfőhelyettest, a kormány huszonnégy tagjából öt-öt a FI-nek és a Ligának jutott. Úgy tűnik tehát, a jobboldali pártoknak sikerült elsimítaniuk a korábbi nézeteltéréseiket.

– Rövid volt az idő, alig egy hónap telt el a választások óta: a választás eredménye egyértelműnek bizonyult, és gyors kormányalakításra volt szükség a belföldi és nemzetközi helyzet miatt –  nyilatkozta Sergio Mattarella, aki köszönetet mondott Mario Draghi távozó kormányfőnek.

Holnap letesszük az esküt, és utána mindannyian megkezdjük a munkát Olaszországért és az olaszokért

–  írta közösségi oldalán Matteo Salvini. Az új kormány jövő héten kér bizalmat a parlamentben.

– Az imént beszéltem telefonon régi barátommal és szövetségesemmel Giorgia Melonival. Ezúton is szeretnék gratulálni Olaszország első leendő női miniszterelnökének kormányalakítási megbízásához. Jó, hogy a jövőben is számíthatunk egymásra! – reagált a fejleményekre Novák Katalin köztársasági elnök.

Az MTI tájékoztatása szerint több minisztérium hatásköre bővül, újdonságnak számít a születési politikáért is felelős családügyi, valamint a fogyatékosággal élőkért felelős minisztérium. A volt szicíliai kormányzó, Nello Musumeci vezeti a Dél-Olaszország felzárkóztatásáért felelős minisztériumot, amely mostantól a tengeri politika hatáskörét is megkapja. A gazdasági fejlesztési minisztérium új nevében az szerepel, hogy a vállalatokért és az olasz nemzeti termékek védelméért is felelős. A mezőgazdasági minisztérium nevében feltüntetik, hogy a tárca biztosítja az élelmiszer-szuverenitást.

Antonio Tajani, a FI politikusa egyben a külügyminiszter is lesz, Matteo Salvini, a Liga vezetője a kikötőkért is felelős infrastrukturális tárcát vezeti majd.

 Utóbbi jelentős minisztériumnak számít, annál is inkább, mivel a pandémia utáni gazdasági helyreállítási források jelentős része infrastrukturális beruházásokat fedez.

 A gazdasági minisztérium élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa kerül, aki a korábbi Draghi-kormányban a gazdasági fejlesztéséért volt felelős. Az új belügyminiszter Matteo Piantedosi prefektus, aki a volt belügyminiszter, Matteo Salvini kabinetfőnöke volt. Védelmi miniszter lett a Giorgia Meloni egyik legközelebbi munkatársaként ismert Guido Crosetto. Szintén az FdI politikusa, Raffaele Fitto EU-ügyi tárca nélküli miniszter lesz, és a kohézióért és a gazdasági helyreállítási források felhasználásáért is felelős lesz. 

Szakértői kormánytagnak számít Carlo Nordio nyugalmazott ügyész, aki az igazságügyi miniszteri széket kapta meg, illetve az egészségügyi miniszter, Orazio Schillaci orvos, a római Tor Vergata egyetem rektora.

 

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Sergio Mattarella államfővel folytatott megbeszélést követően a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Meloni, a kormány október 22-én délelőtt teszi le esküt. Az előre hozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban, a legtöbb szavazatot Meloni pártja kapta. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.