időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ankara: A légierő már több mint háromszáz terroristát ártalmatlanított

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 12:33 2022.11.25. 14:25
Ankara: A légierő már több mint háromszáz terroristát ártalmatlanított

A török légierő és a tüzérség már 326 terroristát ártalmatlanított a múlt hétvége óta tartó Karom-Kard fedőnevű hadművelet keretében, amelynek célpontjai Észak-Szíriában és Észak-Irakban találhatók – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi miniszter újságíróknak tett nyilatkozatára hivatkozva.

A Karom-Kard hadművelet célpontjai Észak-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, Észak-Irakban pedig a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet hadállásai. 

A PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította. Ankara szerint azonban az YPG a PKK szíriai szárnyaként ugyancsak terrorszervezet, és szintén nemzetbiztonsági fenyegetést jelent számára.

A miniszter a nyilatkozatában arra a híresztelésre is reagált, miszerint a török hadsereg Észak-Szíriában csapást mért volna az Egyesült Államok egyik megfigyelőállására. A tárcavezető hangsúlyozta: szó sem lehet arról, hogy Törökország kárt okozzon civileknek vagy az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíciónak. 

Egyetlen célpontunk van, a terroristák

– nyomatékosította.

Törökország újabb szíriai és iraki légi műveletének az az előzménye, hogy a török vezetés a szíriai kurd milíciát okolja a november 13-i isztambuli robbantás miatt, amely hat halálos áldozatot követelt.

 

Borítókép: Sűrű fekete füst gomolyog egy lángoló kőolajraktárból a török légicsapások után az észak-szíriai Kamisliben 2022. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Baderkhan Ahmad)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.