Az angolok és walesiek kevesebb mint fele tartja magát kereszténynek

Meglepő adatokat tárt fel a tavalyi népszámlálás a vallási hovatartozásról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 29. 15:22
null
London, 2022. november 17. Járókelõk a londoni London hídon 2022. november 17-én. A pénzügyminiszter ezen a napon ismerteti a parlamentben a három héttel korábban megalakult brit kormány tervét a romló gazdasági folyamatok visszafordítására. Az elõzõ hónapban az infláció az utóbbi negyven év legmagasabb szintjére emelkedett, és ez a gazdaság visszaesésével párosul. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia és Wales lakosságának kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a legutóbbi népszámláláson – közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS). A rendszeres összeírások kezdete óta ez most fordult elő első ízben.

A tavalyi népszámlálás adataira alapuló összesítés szerint az Angliában és Walesben élők csaknem mindegyike – 94 százalékuk, 56 millió ember – válaszolt arra a kérdésre, hogy mely vallási felekezethez tartozik. 27,5 millióan mondták kereszténynek magukat, ez a válaszadók 46,2 százaléka.

A statisztikai hivatal kiemeli a keddi adatismertetésben, hogy az angliai és walesi népszavazások történetében most először nem érte el a vallásra vonatkozó kérdésre válaszolók felét azoknak az aránya, akik keresztényként jellemezték magukat.

 

A tavalyi adat tíz év alatt 13,1 százalékpontos csökkenést jelent, a 2011-es népszavazáson ugyanis az angol és a walesi lakosság 59,3 százaléka – 33,3 millió ember – vallotta magát kereszténynek.

 

A második leggyakoribb válasz a „vallástalan” volt: a 2021-es népszavazáson 37,2 százalék – 22,2 millió válaszadó – mondta azt, hogy nem tartozik egyik vallási közösséghez sem. E lakossági csoport aránya tíz év alatt 12 százalékponttal bővült.

A magukat muszlimként jellemzők aránya 4,9 százalékról 6,5 százalékra, számuk 2,7 millióról 3,9 millióra emelkedett.

Az angol és a walesi lakosság 1,7 százaléka – egymillió válaszadó – mondta azt tavaly, hogy a hindu közösség tagja. Tíz évvel korábban az ő arányuk 1,5 százalék, számuk 818 ezer volt. A zsidó lakosság aránya és lélekszáma alig változott: tavaly és 2011-ben is az angliai és a walesi lakosság 0,5 százaléka vallotta magát zsidónak. Tavaly 271 ezer, egy évtizeddel korábban 265 ezer válaszadó azonosította magát zsidóként.

 

Borítókép: Járókelők a londoni London hídon 2022. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.