időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Az Egyesült Államok szerint Oroszország és Kína védik az ENSZ-ben Észak-Koreát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.05. 09:24 2022.11.05. 12:41
Az Egyesült Államok szerint Oroszország és Kína védik az ENSZ-ben Észak-Koreát

Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot és Kínát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén, hogy megszegik a világszervezetben vállalt kötelezettségeiket azzal, hogy védőszárnyaik alá veszik Észak-Koreát az ENSZ BT további intézkedéseitől és bármit megtesznek, hogy igazolják a phenjani vezetés ballisztikusrakéta-indításait.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Albánia, Írország és Norvégia kezdeményezte a testület tanácskozását miután Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre: a hat felbocsátott rakéta között egy interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőttek, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését.

Nem hagyhatsz csak úgy fel a Biztonsági Tanácsban kötelezettségeiddel, mert Észak-Korea talán fegyvereket ad el neked az ukrajnai háborúdhoz, vagy mert úgy véled, hogy nagyszerű regionális ütközőállam az Egyesült Államokkal

– hangoztatta Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországra és Kínára utalva.

Kínai kollégája, Csang Csün ugyanakkor azt kifogásolta, hogy

a tanács konstruktív szerepet játszhatna, ahelyett, hogy folyton nyomásgyakorlásra helyezi a hangsúlyt.

A jelen körülmények között, különösen arra kellene törekednie, hogy enyhítse a konfrontációt, enyhítse a feszültséget és politikai rendezést szorgalmazzon – fűzte hozzá.

A kínai és az orosz ENSZ-nagykövetek mindemellett hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok további feszültséget teremt a Dél-Koreával közös nagyszabású hadgyakorlataival.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken elítélte az újabb észak-koreai rakétakísérleteket és felszólította az ország vezetését, hogy tartózkodjon a további provokációktól, és haladéktalanul térjen vissza a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését szolgáló tárgyalásokhoz.

Az ENSZ BT tíz nem állandó tagja a tanácskozást követően közös nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai rakétaindításokat és sürgette a testületet, hogy egységes hangon szólaljon fel ebben az ügyben.

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.

 

Borítókép: Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselõje (b3) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háború miatt összehívott ülésén tartott szavazáson a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 30-án (Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.