időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Cseh kormányfő: Jobban kell védeni a schengeni övezet külső határait

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 16:25
Cseh kormányfő: Jobban kell védeni a schengeni övezet külső határait

Csehország –  mint az Európai Unió soros elnöke – Szlovákia támogatásával szorgalmazni fogja, hogy minél több tagország kapcsolódjon be a schengeni övezet külső határainak védelmébe – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök pénteken Prágában, miután csütörtökön egy munkavacsorán tárgyalt Eduard Heger szlovák kormányfővel a közös határon bevezetett cseh ellenőrzésekről. A felek megegyeztek abban, hogy a cseh határellenőrzések folytatódni fognak, de a cseh és a szlovák rendőrség szorosabbra fűzi együttműködését a határátlépések felgyorsítása érdekében.

Másfelől közös járőrözést is bevezetnek, elsősorban a vasúton. Az ellenőrzések miatt a határon a személygépkocsik átlagban 30–50 percet, míg a kamionok több órát várakoznak.

A migráció megfékezése szempontjából a magyar–szerb határ védelme kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, negyvenről nyolcvanra emelni az ott szolgáló rendőrei számát

– mondta Petr Fiala újságíróknak a sajtótájékoztatón.

Csehország szeptember végén vezette be a szlovák határon az ellenőrzéseket, amelyek többszöri hosszabbítás után december 12-ig tartanának. Vít Rakusan cseh belügyminiszter, aki szlovák partnerével együtt szintén részt vett a csütörtök esti tárgyalásokon, a prágai közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy az ellenőrzések december 12-e után is folytatódni fognak. A részletekről egy cseh–szlovák szakértői bizottság álláspontja alapján fognak dönteni.

Csehország és Szlovákia együtt fogják szorgalmazni a többi uniós tagállamnál, hogy közösen megerősítsük a magyar–szerb határ védelmét

–  mutatott rá Eduard Heger. Úgy vélte: egy ilyen határszakasz védelme meghaladja egy ország erejét, ezért összefogásra van szükség, mert az illegális migráció megfékezése minden uniós tagállam érdeke.

Időközben Ausztria is bejelentette, bővíti azon országok listáját, ahol meghosszabbítják a határellenőrzést: az intézkedés a szlovák és a szlovén határon kívül a magyar határra is érvényes lesz.

Magyarország és Szlovénia viszonylatában az intézkedés legalább jövő május közepéig fennmarad, a szlovák határon pedig december 12-ig maradnak érvényben. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azt mondta, a határellenőrzés meghosszabbítása fontos része az embercsempészet elleni küzdelemnek. Közölte azt is, hogy az intézkedésről az Európai Bizottságot is tájékoztatták.

Az unióban Németország, Dánia és Franciaország is folytat határellenőrzéseket.

A schengeni övezetbe tartozó uniós tagállamoknak legfeljebb hat hónapig van lehetőségük határellenőrzést bevezetni a közbiztonságot érő komoly fenyegetés esetén. Ennek letelte után az intézkedés meghosszabbításához az adott országnak ismételten bizonyítania kell a súlyos biztonsági fenyegetés fennállását.

Borítókép: Illegális bevándorlók sátrai a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. október 20-án (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.