Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre

A dél-koreai–amerikai hadgyakorlatra válaszul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 05. 18:00
null
Észak-Korea, 2022. október 10. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen kísérleti céllal lõnek ki rakétát egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen. MTI/EPA/KCNA/KCNA Fotó: KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek” nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy „a történelem legrettenetesebb árát” fizeti meg érte.

A dél-koreai hadsereg az Észak-Phjongan tartománybeli Tongrim irányából észlelte szombaton a rakétaindítást és a Sárga-tenger felé tartó négy rakétát. 

 

A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt – áll a dél-koreai hadsereg közleményében.

Szöul röviddel a rakétaindítás előtt jelentette be, hogy egy amerikai B–1B szuperszonikus nehézbombázó is részt vesz szombat délután az Éber vihar hadgyakorlaton. A hadgyakorlat befejezése után a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy az amerikai légierő két B–1B gépével, négy dél-koreai F–35A és négy amerikai F–16-os vadászgéppel tartott gyakorlatot. 

Az október 31-én kezdődött Éber vihar a valaha tartott legnagyobb közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat volt. Eredetileg pénteken ért volna véget, de egy nappal meghosszabbították az elmúlt napokban megszaporodott észak-koreai rakétaindítások miatt, illetve azt követően, hogy Phenjan megpróbált interkontinentális ballisztikus rakétát indítani a Japán-(Keleti-)tenger felé.

Boeing B-1B "Lancer"
Boeing B–1B „Lancer” szuperszónikus nehézbombázó. Fotó: Robert Sullivan

Phenjan szerdán és csütörtökön mintegy harminc rakétát lőtt ki, az egyik Dél-Korea parti vizeibe csapódott be, első ízben a koreai háború 1953. évi befejezése óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken közös nyilatkozatban szorgalmazott „egységes fellépést” az Észak-Korea által a nemzetközi békére jelentett veszéllyel szemben, António Guterres, a világszervezet főtitkára pedig szóvivője, Stéphane Dujarric szerint „mélységes aggodalmát fejezte ki a koreai-félszigeti feszültségek és a konfrontációs retorika előretörése miatt”.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell szombaton közleményt adott ki, amelyben elítélte az „illegális észak-koreai rakétaindítások számának látványos növekedését”, és „határozott, egységes nemzetközi válaszra” szólított fel, mindenekelőtt az ENSZ-szankciók teljes körű betartására. Brüsszel szerint közelmúltbeli lépéseivel Phenjan veszélyesen kiélezte a feszültséget a térségben.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen kísérleti céllal lőnek ki rakétát egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton, egy meg nem nevezett helyszínen (Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.