Két pokolgép robbant Jeruzsálemben +videó

Eddig egy halottról tudni, a sebesülteket kórházba szállították, négyük állapota rendkívül súlyos.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 23. 8:14
null
Jeruzsálem, 2022. november 23. Izraeli rendõrök az egyik robbantásos merénylet helyszínén, egy jeruzsálemi buszmegállóban 2022. november 23-án. Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén, négyen életveszélyesen, legkevesebb tízen kevésbé súlyosan megsebesültek. MTI/AP/HAARETZ/Ohad Zwigenberg Fotó: Ohad Zwigenberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén szerda reggel, többen életveszélyesen, legkevesebb tízen kevésbé súlyosan megsebesültek – jelentette a katonai rádió. 2016 óta most robbantottak először a zsidó állam fővárosában.

A két pokolgép félórás különbséggel robbant fel, először a város bejáratánál található autóbusz-megállóban, majd a Ramot lakónegyedhez vezető egyik kereszteződésben található megállóban.

A sebesülteket kórházba szállították, a rádió műsora szerint négyen közülük olyan súlyosan sebesültek meg, hogy az orvosok az életükért küzdenek. A Jeruzsálembe vezető főutakat a rendőrség lezárta.

Eddig egy halottról és 18 sebesültről számolt be az izraeli hatóság, az eseményeket terrorcselekménynek minősítették.

Az izraeli hatóság tájékoztatása szerint az áldozat egy 16 éves fiatal fiú volt.

A rendőrség feltételezése szerint a buszmegállóban egy táskában helyezhették el a pokolgépet. A hatóságok úgy vélik a bombákat távolról élesítették.

A CNN amerikai hírtelevízió riportere a helyszínéről bejelentkezve úgy fogalmazott, hogy 2015 óta ez a „legvéresebb év” mind az izraeliek, mind a palesztinok számára, hiszen mindkét fél számos halálos kimenetelű akciót hajtott végre. Hadas Gold  szerint „a ma történtektől sokan már régóta féltek, ugyanis ez növeli az eszkalációt és egy harmadik intifádához (palesztin felkeléshez) vezethet”. Hozzátette: sokan attól tartanak mindez csak a kezdet, és egyre csak növekedni fog az agresszió és a halálesetek száma a régióban.

Imádkozom a délelőtti jeruzsálemi összehangolt támadás sebesülteinek egészségéért és támogatom a terepen tevékenykedő biztonsági erők átfogó munkáját

– fogalmazott Benjamin Netanjahu, felkért miniszterelnök Twitter-bejegyzésében. Majd később, a sebesülteket is meglátogatta a kórházban.

Novák Katalin köztársasági elnök is együttérzéséről biztosította Izraelt. „Őszinte részvétem Magyarországról! Ezekben a nehéz időkben Izrael népéhez imádkozom” – állt a Twitter-bejegyzésben.

Kobi Sebtaj, rendőrfőnök a robbanás egyik helyszínén újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a rendőrség minden jeruzsálemi buszt át fog vizsgálni, amelyben bomba-kereső kutyák is a segítségükre lesznek. Hozzátette: a rendőrség vizsgálja, hogy több tettes vett -e részt a támadásokban.

Jaír Lapid, az átmeneti kormány miniszterelnöke a nap folyamán összehívta a biztonsági kabinetet a kettős merénylet ügyében.

Izrael a robbantások kivizsgálása mellett nagy erőkkel keresi annak a 18 éves fiúnak a holttestét is, aki, miután autóbalesetet szenvedett, egy palesztin kórházban ápoltak, ám miután kiderült a származása, lekapcsolták a gépekről, testét pedig elrabolták. – Nincs az a hely, ahonnan ne ásnánk elő az elkövetőket, akik súlyos árat fognak fizetni – húzta alá a miniszterelnök.

 

Borítókép: Izraeli rendőrök az egyik robbantásos merénylet helyszínén, egy jeruzsálemi buszmegállóban 2022. november 23-án. Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén, négyen életveszélyesen, legkevesebb tízen kevésbé súlyosan megsebesültek. (Forrás: MTI/AP/HAARETZ/Ohad Zwigenber

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.