Lapozó: Putyin szerint elkerülhetetlen volt a háború

A francia nukleáris hatóság nem engedélyezte négy atomreaktor újraindítását · Ferenc pápa a legjobbakat kívánta a Giorgia Meloni vezette új kormánynak · Az ukrán sajtó robbanásról számolt be Odesszában · Putyin szerint elkerülhetetlen volt a háború.

Magyar Nemzet
2022. 11. 07. 19:00
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov Fotó: Alekszej Majsov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nukleáris hatóság nem engedélyezte négy atomreaktor újraindítását

A francia nukleáris biztonsági hatóság (ASN) arra utasította az állami többségi tulajdonú villamosenergia-közmű vállalatot, az EDF-et, hogy két hónappal halassza el négy atomreaktorának – a Chooz, Penly és Cattenom településeken található reaktorok – beindítását. A hatóság ellenőrei ugyanis még mindig korrózióból eredő repedéseket fedeztek fel a reaktorok hegesztési varratain, ezért az EDF-nek ezeket javítania kell a létesítmények újraindítása előtt. Az ASN utasítása felborítja az EDF korábbi ütemtervét a karbantartás miatt álló reaktorok beindítására. 

Jövő januárban még a legszerencsésebb forgatókönyv szerint is legalább tíz francia erőmű lesz kényszerpihenőn, holott Emmanuel Macron ezt az „eredményt” már 2022 októberére szerette volna elérni. 

Szeptemberben ugyanis még 32 francia reaktor állt. Eközben a franciaországi villamosenergia-átviteli hálózat üzemeltetője, az RTE januárban már 45 gigawattóra nukleáris kapacitásra tart igényt az EDF-től. Az EDF jelenlegi álláspontja az, hogy – ha tartani tudja az ütemterv további részeit –, akár 48 gigawattra el is tudja kötelezni magát, de az igény és a biztosnak vélt termelési kapacitás között a különbség olyan csekély, hogy az már nem ad lehetőséget az EDF-nek váratlan manőverekre, eshetőségekre, hibázásra. Tekintve, hogy Franciaország 56 atomreaktora közül jelenleg 25 üzemel, az EDF-nek két hónap alatt 15 reaktort kell újraindítania, miközben november 7-ére mindössze eggyel tudta csökkenteni az előző héten még kényszerleálláson lévő reaktorainak a számát. 

Forrás: bfmtv.com

Ferenc pápa a legjobbakat kívánta a Giorgia Meloni vezette új kormánynak

A katolikus egyházfő a Rómába visszatérő repülőútja során válaszolt az újságírók kérdéseire. „Minden párt kötelessége, hogy az ország jóllétét szolgálja” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Felmerül a kérdés, helyes dolog-e, hogy a századforduló óta húsz kormány követte egymást Olaszországban. Legyen már vége az ehhez hasonló tréfáknak!” – üzente a pápa. Az aktuálpolitikai kérdések között az Olaszországra nehezedő migrációs krízis kezelésére is kitérnek az újságírók. 

A pápa szerint elengedhetetlenül fontos misszió az emberi életek megmentése a tengeren. 

Emlékeztet, hogy az elmúlt években a Földközi-tenger a legnagyobb tömegsírrá vált. Kitért arra is, hogy Olaszország egyedül tehetetlen a kérdésben, európai megegyezésre és felelőségvállalásra van szükség. Az ellenzék soraiban maradt pártokhoz fordulva azt kérte, kritikus szellemben, de segítsék a kormány munkáját, nem lehet minden nézetkülönbség alkalmával kormányt buktatni. Giorgia Meloni kormányfő megköszönte Ferenc pápa szavait, melyekkel az európai és nemzetközi együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet. 

Forrás: agi.it

Az ukrán sajtó robbanásról számolt be Odesszában

Robbanás történt Odesszában vasárnap este, részleteket egyelőre nem árultak el az incidensről, és nem jelentettek be légiriadót sem Odesszában és a régióban. Ezt megelőzően az ukrán sajtó arról számolt be, hogy az odesszai II. Katalin-emlékművet most készítik elő a leszereléshez. A szobrot fekete fóliával borították be. A helyszínen jelenleg az előkészítő munkálatok folynak. A „város alapítójának” emlékművét máshová, ismeretlen helyre akarják áthelyezni. 

Az emlékmű áthelyezése egyértelmű vandalizmus, ami okot adhatott a robbanásra.

Korábban légiriadót jelentettek be Ukrajna Poltava, Cserkaszi és Kirovohrad megyékben is. Szintén korábban, november 5-én az ukrán Nyikolajev városában két robbanásról számoltak be az ukrán hatóságok. 

Forrás: gazeta.ru

Putyin szerint elkerülhetetlen volt a háború

„Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, hogy megakadályozzon a mostaninál egy sokkal rosszabb helyzetet” – magyarázta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök elkerülhetetlennek nevezte az Ukrajna elleni háborút, mert szerinte Oroszország számára „halálos helyzet" alakult ki. Ezt a történészekkel és az Orosz Föderáció hagyományos vallásainak képviselőivel folytatott megbeszélésen jelentette ki, amelyről a Kreml sajtószolgálata számolt be november 4-én, pénteken. Putyin ismételten kijelentette, hogy Ukrajnában neonáci rezsim működik, amellyel Oroszország konfrontációja véleménye szerint elkerülhetetlen volt.

Ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket februárban, minden úgy marad, mint régen, annyi különbséggel, hogy számunkra a lehető legrosszabb helyzet alakult volna ki

– véli Putyin. Szerinte Oroszország egy sokkal nehezebben kezelhető helyzet megelőzése érdekében támadta meg Ukrajnát. Putyin megismételte mantráját, miszerint az ukránok és az oroszok valójában egy nép.

„Nehéz és elkeserítő ez a helyzet, mert valójában egy nemzet harcol egymással. Akárcsak 1917-ben. Az embereket ismét sikerült egymás ellen hangolni és összeugrasztani ” – magyarázta Putyin. 

Forrás: ua.korrespondent.net

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.