Robbanás történt Isztambul népszerű sétálóutcáján + videó

A beszámolók szerint a törökországi detonációban többen meghaltak és megsebesültek.

2022. 11. 13. 15:30
Explosion in central Istanbul's Taksim area
TURKEY-SECURITY/ Fotó: Reuters/KEMAL ASLAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcáján, az Istiklalon. A detonációnak halottjai és sebesültjei is vannak – írta az MTI Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzójának hivatalos Twitter-bejegyzése alapján. A támadást helyi idő szerint 14:20-kor hajtották végre.

A nemzetközi sajtó beszámolói szerint hatan meghaltak és nyolcvanegyen megsebesültek, közülük ketten súlyos állapotban vannak.

Az interneten felvételek is keringenek a robbanás pillanatáról, amelyet követően a járókelők menekülni kezdtek.

– Az emberek pánikolva menekültek... Fülsiketítő hangot hallottunk, és fekete füst szállt fel – írta körül a robbantást az AFP hírügynökségnek egy szemtanú.

Nagy a gyanú, hogy öngyilkos merényletről van szó

– jelentette az Al-Dzsazíra hírcsatorna tudósítója a török városból.

A tragédiát követően nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek a helyszínre. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján aljas támadásnak minősítette a véres isztambuli robbantást.

Murat Aslan biztonsági szakértő arról beszélt az Al-Dzsazírának, a támadást egy olyan területen hajtották végre, ahol maximális biztonsági óvintézkedések vannak érvényben. Elmondta, az utcán számos rendőr járőrözik, akik megállítják a gyanús személyeket. – Rengeteg biztonsági kamera van a környéken. Szerintem a rendőrség pontosan azonosítani fogja, hogy ki és hogyan követte el a támadást – jelentette ki a szakértő.

Ankara az esti órákban arról számolt be, hogy terrorcselekménynek minősítik a történteket, a fő elkövető pedig egy nő volt, aki vélhetően a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet tagja.

A gyanúsított állítólag egy robbanóanyaggal teli táskát dobott le a civilekkel teli utca közepén, és az néhány perccel azután robbant fel, hogy távozott onnan. A merényletben két másik fiatal férfi is közrejátszhatott.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt hajtotta végre – tette hozzá az MTI.

A turisták és a helyiek körében is rendkívül népszerű Istiklal sétálóutcán korábban 2016-ban már elkövettek egy öngyilkos merényletet. A terrorcselekedetben az elkövetővel együtt öten meghaltak, harminchatan pedig megsebesültek, közülük tizenketten turisták voltak. Ankara akkor úgy nyilatkozott, az Iszlám Állam áll a támadás mögött.

Borítókép: Robbanás Isztambul központjában 2022. november 13-án (Fotó: Turkey-Security) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.