időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Szijjártó Péter: Törökország hazánk stratégiai partnere

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 15:16
Szijjártó Péter: Törökország hazánk stratégiai partnere

„Törökország hazánk stratégiai partnere, igaz ez politikai és gazdasági-kereskedelmi értelemben is” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán pénteken. Közölte, a két ország közti kereskedelmi forgalom már a négymilliárd dollárt is eléri, ami tavaly rekordot döntött. Decemberben újra összeül a magyar–török gazdasági vegyes bizottság, amelynek előkészítéseként tekintette át a gazdasági együttműködést Mehmet Mus kereskedelmi miniszterrel Szijjártó Péter pénteken.

Mindkét ország azonos technológiával építi új nukleáris erőművét, amely az együttműködés egy új területét nyitja meg

– írta.

Az energiabiztonságban Törökország szerepe jelentős mértékben megnőtt, hiszen Európa egyetlen teljes kapacitással működő kelet–nyugati földgázvezetéke Törökországon keresztül vezet, és garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát. Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért számunkra a szabadkereskedelem fontos, így az Európai Unió és Törökország között létrejött vámunió akadálytalan működésében vagyunk érdekeltek – fogalmazott Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mehmet Mus török kereskedelmi miniszter Szamarkandban 2022. november 11-én (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.