A vallási szokásokat is átírja a háború Ukrajnában

Az ukrán ortodox egyház a nyugati keresztényekkel egy napon ünnepelné a karácsonyt.

2022. 12. 23. 6:30
JÉZUS KRISZTUS
Kijev, 2022. december 4. Olekszandr Drabinko ukrán metropolita (k) szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte ortodoxok milliói ünneplik január 7-én a karácsonyt, többek között Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában is. Ezek az ortodox közösségek ugyanis nem tértek át az 1582-ben bevezetett Gergely-naptárra, hanem megtartották a Julaniusz-naptárat.

Az ukrán ortodox egyház azonban úgy döntött, az idei évtől kezdve engedélyezi a híveknek, hogy a nyugati keresztény egyházakkal együtt december 25-én is megünnepelhessék Krisztus születését. 

A lépés újabb elhatárolódást jelent a Moszkvához hű maradt „szárnytól”, miközben a feszültség a háború kezdete óta egyre csak növekszik a két ortodox egyház között Ukrajnában.

A konstantinápolyi patriarkátus 2018-ban nyilvánította az ukrán ortodox egyházat Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. Ezzel együtt pedig kiváltak abból a vallási közösségből, amely ma is a moszkvai patriarkátushoz tartozik. Bár ez utóbbi ukrán egyház Oroszország támadását követően kimondta, függetlenedik Kirill pátriárkától, az orosz ortodox egyház vezetőjétől – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök és a háború hangos pártolója –, Kijev nem bízik az orosz kötődésű egyház szavában. 

Az ukrán biztonsági tanács a múlt hónapban vizsgálatot rendelt el az egyház tevékenységével kapcsolatban, amelynek során folyamatosan razziákat tartanak a közösség ingatlanjaiban, illetve számos pap ellen indítottak nyomozást, akiket oroszbarát magatartással vádolnak. 

Az ukrán ortodox egyház nem egy vallási intézmény, hanem egy politikai szervezet, amely a kormány parancsát teljesíti

fakadt ki a Moszkva alá tartozó ukrajnai egyház szóvivője, Kliment metropolita a karácsonyról szóló döntés miatt a Politico brüsszeli hírportálnak. Úgy véli, a Nyugat felé orientálódó ortodoxok mostani lépésükkel is Kijevet követik, hiszen az ukrán állam négy évvel ezelőtt nyilvánította állami ünnepnek december 25-ét.

Az ukrán ortodox egyház ugyanakkor nyilatkozatában elmondta: amikor az ünnep módosításáról határoztak, azokat a társadalmi igényeket vették figyelembe, amelyek évek óta vitát gerjesztenek, és az orosz–ukrán háború hatására felerősödtek – írta meg a KISZó. A kárpátaljai hetilap arról is beszámolt:

az elmúlt év során jelentősen, 26-ról 44 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják, hogy december 25-én ünnepeljék meg a karácsonyt.

A Razumkov Központ ukrán agytröszt 2019-es felmérése szerint az akkor mintegy 44 milliós lakosság nagy része, 64,9 százaléka vallotta magát ortodoxnak. Rajtuk kívül a görögkatolikus vallásúak száma is jelentős – akik többek között Kárpátalján élnek –, a felmérés alapján a népesség 9,5 százaléka. A római katolikusok az ukrajnai társadalom 1,6 százalékát, a protestánsok pedig 1,8 százalékát tették ki 2019-ben.

 

Borítókép: Olekszandr Drabinko ukrán metropolita szertartást vezet a Jézus színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.