időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Büntetni fogják a házasságon kívüli szexet Indonéziában

Forrás: MTI
2022.12.02. 10:40 2022.12.02. 14:48
Büntetni fogják a házasságon kívüli szexet Indonéziában

A büntető törvénykönyv felülvizsgálatával a házasságon kívüli szex büntethetővé válik Indonéziában, akár egy évig terjedő börtönnel sújthatják – erősítették meg hivatalos források. Az új büntető törvénykönyvet várhatóan még az idén elfogadja a parlament. Tilos lesz a többi között az elnök és az állami intézmények megsértése vagy az indonéz állami ideológiával ellenkező vélemény kinyilvánítása, de megtiltják a házasság előtti együttélést is.

Az évtizedek óta készülő büntető törvénykönyvet december 15-én készülnek elfogadni – közölte Edward Omar Sharif Hiariej a Reuters hírügynökséggel.

Büszkék vagyunk a büntető törvénykönyvünkre, amely összhangban áll az indonéz értékekkel

– tette hozzá. Ha elfogadják az új törvénykönyvet, az érvényes lesz az indonézekre és a külföldiekre is. Üzleti csoportok aggodalmuknak adtak hangot, mert a szabályok ronthatják Indonézia megítélését üdülőhelyként és befektetési célpontként. A tervezet korábbi változatát már 2019-ben el akarták fogadni, de országos tiltakozás kezdődött ellene: több tízezren tüntettek azon törvények ellen, melyek a szólásszabadságot akarták korlátozni és az erkölcsöket szabályozták volna. Azóta a bírálók szerint minimális változások történtek, noha a kormány országszerte nyilvános konzultációkat tartott, hogy tájékoztasson a készülő jogszabályokról.

A változások között szerepel, hogy a halálbüntetést életfogytiglanra lehet váltani tíz év jó magaviselet után, a nemi erőszak kivételével büntethetővé válik az abortusz, és benne van a törvénykönyvben a fekete mágia miatti szabadságvesztés is.

A legfrissebb, november 24-i tervezet szerint a házasságon kívüli szexről nem mindenki tehet bejelentést, csak például a közeli hozzátartozók.

Az elnök megsértéséről csak az elnök tehet bejelentést, és legfeljebb három év börtön adható az elkövetőnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.