Korrupciós botrány: most magyarázkodhat a volt uniós biztos

Dimitrisz Avramopulosz az EP-botrány központjában álló NGO érdekében házalhatott a jelenlegi uniós biztosoknál.

2022. 12. 22. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 60 ezer eurót fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős görög néppárti (EPP) európai uniós biztosnak az a Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali európai parlamenti (EP-) képviselő által alapított Fight Impunity nevű civil szervezet, amely az uniós intézményeket megrázó korrupciós botrány középpontjában áll – írta meg az uniós ügyekkel foglalkozó EUObserver. 

A brüsszeli hírportál szerint Avramopulosz nagy valószínűséggel jelenlegi uniós biztosoknál végzett lobbitevékenységéért kapta a pénzt, csakhogy a Fight Impunity nem szerepel az Európai Parlament átláthatósági nyilvántartásában, így a szervezet nevében a volt biztos nem lobbizhatott volna. 

Az Európai Bizottság keddi (december 20-i) közleményében ezzel kapcsolatban kijelentette, Vera Jourova értékekért, az átláthatóságért és a jogállamiságért felelős uniós biztos és Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos Avramopulosszal folytatott legutóbbi találkozói „magánjellegűek” voltak. Az uniós szabályok szerint a volt néppárti biztos nem lobbizhatna civil szervezetek nevében európai biztosoknál olyan ügyekben, amelyekért megbízatása alatt felelős volt. Az EUObserver mindenesetre úgy tudja, hogy Avramopulosz Frans Timmermans holland baloldali bizottsági ügyvezető alelnökkel, Margrethe Vestager dán liberális ügyvezető alelnökkel, valamint Maros Sefcsovics szlovák baloldali, Vera Jourová cseh liberális, Margarítisz Szkínasz görög néppárti alelnökökkel, továbbá Stella Kyriakides ciprusi néppárti, Mariya Gabriel bolgár néppárti, Ylva Johansson svéd szocialista és Johannes Hahn osztrák néppárti biztosokkal találkozott, kevesebb mint két évvel azt követően, hogy lejárt a biztosi tisztsége.

Ahogy arról a brüsszeli Politico értesülései alapján a Magyar Nemzet is beszámolt, Pier Antonio Panzeri − akit a brüsszeli hatóságok Eva Kaili európai parlamenti exalelnökkel együtt letartóztattak − 2019-ben alapította a Fight Impunity nevű NGO-t, amely − papíron − a háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására és megbüntetésére jött létre, nonprofit egyesületként lett bejegyezve Brüsszelben. Noha a nonprofit szervezeteknek a belga jogszabályok szerint évente be kell nyújtaniuk egy beszámolót tevékenységükről az illetékes hatóságoknak, a Fight Impunity hároméves fennállása során egyetlen ilyen dokumentumot sem adott át. 

Az NGO emellett nem szerepel az EP átláthatósági nyilvántartásában sem, ez pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy részt vegyen a parlamenti tevékenységekben. 

Borítókép: Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős görög néppárti (EPP) európai uniós biztos (Forrás: avramopulos.gr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.