Lapozó: Kritikus az áramhelyzet Svédországban, beindították a kőolajfűtésű erőművet

A finn elnök aggódik a bűnbandák térnyerése miatt. Bepenészesednek a belga otthonok az energiatakarékosság miatt. Tiltakozik a spanyol csendőrség a női kvóta ellen. Kritikus az áramhelyzet Svédországban, beindították a kőolajfűtésű erőművet.

Munkatársainktól
2022. 12. 12. 17:47
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn elnök aggódik a bűnbandák térnyerése miatt

Az Yle finn közszolgálati rádió hétvégi adásában a Sauli Niinistö elnök a hallgatók kérdéseire válaszolt. Amikor a szervezett bűnözés szóba került, Niinistö aggodalmának adott hangot, mert véleménye szerint Finnország Svédország nyomdokaiba lép a bűnbandák növekedése és terjedése miatt, ugyanis egyre több fiatal csatlakozik ezekhez a csoportokhoz. „Veszélyesnek tartom ezt, Svédország nyomdokaiba lépünk. Nem engedhetjük meg magunknak a túlzottan laza szabályokkal rendelkező társadalmat” – mondta el a stúdióban az államfő. Hozzátette, hogy nem sok jóval kecsegtet, ha az eddigi csapásirány szerint halad tovább az ország, át kell gondolni a célokat, mert a túl liberális gondolatok nem segítenek. A svédországi helyzetet kutatók és az ügyészek is minden eddiginél rosszabbnak minősítik. Idén ismét hatalmas növekedés volt a véres bűncselekmények tekintetében, az ország egyértelműen kiemelkedik skandináv szomszédai közül az erőszakos bűncselekmények tekintetében. Míg például Svédországban idén 60 ember halt meg lövöldözésben, addig Norvégiában és Dániában négy-négy, míg Finnországban mindössze ketten vesztették életüket.

Forrás: Yle, HBL, Samnytt

Bepenészesednek a belga otthonok az energiatakarékosság miatt

A belgiumi szakemberek arra figyelmeztetik a belgákat, hogy otthonaikban ne csökkentsék drasztikusan a fűtést, ha el akarják kerülni a penészt. Az RTL friss felmérése szerint ugyanis Belgium lakosságának 81 százaléka változtatott korábbi fűtési szokásain: az alacsony téli hőmérsékletek ellenére a belgák idén gyakran lekapcsolják otthonaik fűtését. A spórolás kedvéért ki-be kapcsolt kazánok miatt azonban jelentős hőingadozás alakulhat ki a fűtött majd kihűlt térben és falfelületeken, ez pedig a pára lecsapódását, majd a falak vizesedését idézi elő. A vizesedő, penészesedő otthonok helyreállításában jártas szakember, Jérôme Sonkes ezért arra hívja fel honfitársai figyelmét, hogy ha el akarják kerülni a falak átvizesedését, majd a penészt, akkor továbbra is rendesen kell fűteniük az otthonaikat a magas energiaárak ellenére is. Az ugyancsak tanácsos szellőztetéssel kapcsolatban azonban arra emlékeztet, hogy ha a túlzásba vitt szellőztetéssel nagy mennyiségű hideg levegő áramlik be a lakásba, az szintén „katasztrófához” vezethet kikapcsolt fűtés mellett. A szakember szerint a fokozott páratartalom első jele az ablakokon megjelenő páralecsapódás, majd a falakon és a plafonon feltűnő penészfoltok. Vizesedéskor elengedhet a tapéta vagy repedések keletkeznek a fal festésében. A fűtéssel spóroló belgákat ezért arra figyelmeztetik, hogy 60 százalékos relatív páratartalom mellett már az egészségre is ártalmas körülmények alakulnak ki a lakásban. A nedves, penészes beltéri levegő szem-, orr- és torokirritációhoz, valamint a légúti fertőzésekkel szemben fokozott érzékenységhez vezethet.

Forrás: Rtl.be

Tiltakozik a spanyol csendőrség a női kvóta ellen

A belügyminisztérium úgy módosítaná a jelenlegi törvényeket, hogy a csendőrség legalább 40 százaléka női tagokból álljon. Ezt úgy érnék el, hogy a felvételi idején a nőket részesítenék előnyben abban az esetben, ha a férfi és női jelölt közötti pontszámkülönbség nem haladja meg a 15 százalékot. A csendőrséget védő egyesület jogásza, Alberto Álvarez azt mondta: támogatják a nők testületbe kerülésének könnyítését, de ez a javaslat egyáltalán nem tesz jót senkinek. Azt akarják, hogy a legjobban felkészültek kapjanak helyet nemre és fajra való tekintet nélkül. Véleménye szerint a tervezett módosítás sérti az alkotmány előírásait is, ezért fellebbezés benyújtására szólította fel a képviselőcsoportokat. A hatósági vezetők szerint óriási hiba lenne bevezetni egy ilyen jellegű módosítást, főleg úgy, hogy sokkal súlyosabb problémákat kellene megoldani. Ilyenek például a bérezéssel kapcsolatos kérdések. A vezetők állítják, hogy a csendőrség az egyik legrosszabbul fizetett rendvédelmi szerv Spanyolországban, amivel nem teszik vonzóvá ezt a szakmát a fiatalok számára. Az első nő 34 évvel ezelőtt lépett be a katonai szintű feladatokat is ellátó csendőrségbe, azóta az arányuk mindössze kilenc százalékra emelkedett, szemben a rendőrséggel, ahol a tagok 17 százaléka nő. A kormány már korábban is bejelentett egy olyan törvénymódosítást, amivel a nők csendőrségi felvételét könnyítik. Ilyen volt egyebek mellett a minimális testmagasságra vonatkozó követelmény eltörlése.

Forrás: 20minutos.es

Kritikus az áramhelyzet Svédországban, beindították a kőolajfűtésű erőművet

Jelenleg két atomreaktor üzemen kívül van, egy harmadik pedig csökkentett üzemben működik Svédországban. Az elmúlt időszakban a vártnál szélcsendesebb volt az időjárás, így a szélerőművek nem termeltek elegendő áramot. Pénteken a svéd miniszterelnök arra figyelmeztette a lakosságot, hogy baj van az áramellátással. Ulf Kristersson arra kérte a svédeket, spóroljanak az árammal, hogy el lehessen kerülni az áramkimaradásokat. Az állami energiaügynökség hétfő reggel üzembe helyezte az olajtüzelésű Karlshamnsverket vészhelyzeti erőművet annak érdekében, hogy minimalizálja az áramkimaradások lehetőségét. A hétvégén újabb csúcsokat ért el az áram ára, mivel a kereslet nőtt, a kínálat pedig csökkent. Markus Wrake, az Energiforsk kutatócég vezérigazgatója szerint komoly hatással vannak a svéd helyzetre a kontinens problémái is, mert az európai villamosenergia-piac országai össze vannak kötve egymással, azaz például a gáz ára és rendelkezésre állása megmutatkozik a svéd árakban is. Johan Sigvardsson, a Bixia áramkereskedelmi vállalat elemzője úgy véli, decemberben új rekordok dőlhetnek meg, ugyanis egy átlagos svédországi villanyfűtésű családi ház decemberi áramszámlája elérheti a 9–12 ezer koronát, azaz körülbelül a 340–450 ezer forintot is.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.