Lapozó: Teljes sötétségben és fűtés nélkül tanulnak egy francia gimnázium diákjai

A kiskorúak nemváltási jogaiért tüntettek Spanyolországban · Svédországban nem tiltható be a fejkendő viselése az óvodákban és iskolákban · Még idén szabályozza az élelmiszerárakat a spanyol kormány · Teljes sötétségben és fűtés nélkül tanulnak egy francia gimnázium diákjai.

Magyar Nemzet
2022. 12. 12. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskorúak nemváltási jogaiért tüntettek Spanyolországban 

Körülbelül hatvan LMBTQ-csoporthoz tartozó szervezet vett részt a hétvégi tüntetésen Spanyolországban, ahol az emberek a kiskorúak nemváltási jogaiért szólaltak fel. Az eseményen ezrek vonultak fel tizenhat spanyol városban. Madridban – ahol a fő mozgósítás volt – mintegy ötezer ember gyűlt össze a szervezők szerint. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy a szocialisták vonják vissza a transztörvényhez mellékelt összes módosító javaslatot, ami akadályokat gördít a kiskorúak elé a nemváltási eljárásban. Az egyik résztvevő közölte: azért tiltakoznak, mert a 12–16 év közötti korosztály jogait szerinte el akarják tiporni. Ezzel arra utalt, hogy a szocialisták a módosító javaslatukban bírói jóváhagyáshoz kötnék az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek nemváltását. 

A transztörvény eredeti szövege szerint a 14–16 éveseknek elég lett volna szülői hozzájárulást szerezni a procedúra elindításához és a bíróság csak a 12–14 évesek ügyét bírálta volna el. 

Az LMBTQ-csoportok már utóbbival sem értettek egyet. A tüntetés résztvevői szerint felháborító, hogy a transznemű gyerekeknek el kell menniük a bíróságra, ahol olyan sztereotípiák alapján faggatják őket, amelyek már nem mérvadók és nem állják meg a helyüket, ráadásul ezek a gyerekek nem szívesen beszélnek önmagukról még a barátaiknak sem. A demonstrációt támogató Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) és Más Madrid (Több Madrid) képviselői szerint sürgős lépéseket kell tenni a transztörvény elfogadása kapcsán és tiszteletben kell tartani a csoporthoz tartozók jogait. Mindkét párt úgy véli, hogy a szocialisták csak azért csatoltak szigorító módosító javaslatokat a törvény mellé, mert így akarják megszerezni a jobboldal támogatását.

Forrás: publico.es

Svédországban nem tiltható be a fejkendő viselése az óvodákban és iskolákban

Két dél-svédországi önkormányzat is be szerette volna tiltani, hogy hidzsábot vagy más, fejet eltakaró kendőt hordjanak a lányok óvodákban és iskolákban, egészen a hatodik évfolyamig. Az egyik önkormányzat a személyzetre is kiterjesztette volna a tilalmat. A svéd országgyűlés korábban elutasította a fejkendő betiltására vonatkozó javaslatokat, az alkotmányügyi bizottság pedig kijelentette, hogy nem relevánsak azok a jogszabályok, amelyek megtiltják a fátyol használatát. 

A két önkormányzat már évek óta jogi lehetőséget akar találni a rendelkezés bevezetésére. 

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság most kimondta, nincsen jogszabályi lehetőség az önkormányzatok részére arra vonatkozólag, hogy betiltsák a fejkendőt és hasonló ruhákat az önkormányzati óvodákban és általános iskolákban. „A fejkendő viselésének korlátozása hatással van az egyénekre, és ezért az a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása. Ahhoz, hogy a korlátozás megengedhető legyen, azt törvényileg alá kell támasztani. Az ilyen jogi támogatás hiányzik a nemzeti jogból, ezért az önkormányzatok határozatait meg kell semmisíteni” – közölte Ulrik von Essen bíró sajtóközleményében.

Forrás: Svenska Dagbladet

Még idén szabályozza az élelmiszerárakat a spanyol kormány

Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnap egy barcelonai rendezvényen úgy fogalmazott: még az év vége előtt elfogadnak egy segélycsomagot, amelybe olyan mechanizmusokat építenek be, amelyekkel visszafogják az élelmiszerek árát. Ezzel elsősorban a munkavállalókat és a középosztályt akarják támogatni, akiknek egyre nagyobb terhet jelent megtölteni a bevásárlókosarat. Sánchez szerint ezt a csomagot nemcsak a társadalmi igazságosság miatt kell bevezetni, hanem a gazdasági hatékonyság miatt is. 

Kiemelte, hogy kormányának fő célja, hogy minden erőforrást az emberek szolgálatába állítson, majd hozzátette, hogy ez abból is látszik, hogy sikerült meghajlítani az infláció görbéjét. 

A fogyasztói árindex Spanyolországban hónapok óta csökken, a nyári, közel 10 százalékról novemberre 6,8 százalékra esett vissza. A kormány alelnöke, Yolanda Díaz múlt héten jelentette be, hogy a kormánykoalíció már tárgyal az élelmiszerek áfájának, valamint a jelzáloghitelek törlesztőrészletének befagyasztásáról. A miniszterelnök nem említett konkrét intézkedéseket, így egyelőre nem lehet tudni, hogy hogyan szabályozzák majd az ilyen jellegű kiadásokat.

Forrás: rtve.es

Teljes sötétségben és fűtés nélkül tanulnak egy francia gimnázium diákjai 

A Párizzsal északkeleten határos Seine Saint-Denis megye Aulnay-sous-Bois településének legnagyobb gimnáziumában forgatott a BFMTV televízió stábja, amikor egy újabb áramszünet miatt teljes sötétségbe borult a tanintézmény. A kamerák megörökítették, ahogy a középiskolások a mobiltelefonjuk fényénél próbálják meg követni a tananyagot a könyvekből, illetve jegyzeteket írni a füzetekbe. Az iskolába 2400 tanuló jár. A francia hírtelevízió látogatásának eredeti oka azonban nem az áramszünet volt – ami váratlanul és látványosan egészítette ki mégis a helyszíni riportot –, hanem az iskolában uralkodó tarthatatlan állapotok. 

Az energiatakarékosság, a rosszul szigetelt falak, a technikai malőrök miatt akadozó fűtés következtében a város egyik legnagyobb gimnáziumának diákjai – és oktatóik – 14 Celsius-fokos tantermekben tanulnak, 12 Celsius-fokos folyosókon pihennek az órák között, és 7 Celsius-fokos tornateremben vesznek részt a testnevelési órákon. 

Az osztálytermek ablakai sok helyen hiányoznak, máshol a – a korábbi felújítás során – rosszul berakott új ablakokat nem lehet becsukni, a nyílászárók alatt – a rossz vagy hiányzó szigetelés miatt – beszivárgott nedvesség átáztatja a falakat. Az iskola álmennyezete pedig egyre több helyen esik le és hiányzik, a folyosókon vibrálnak az ócska neoncsövek. A mosdókban a vécéfülkéken nincs ajtó. A diákok arról számolnak be, hogy reggel olyan hideg van a termekben, hogy nincs kedvük tanulni. Nyolctól ötig tartózkodnak a fűtetlen épületben, áramszünet esetén pedig csak a mobiltelefon fénye világít tanítás közben, ilyenkor „vakon” tanulnak. November óta már tízszer borult teljes sötétségbe az iskola. Az intézmény tanárai a kamerák előtt elmondták, hogy azért fordultak a média nyilvánosságához, mert a gimnázium üzemeltetéséért felelős fővárosi régió a többszöri kérés ellenére sem reagál a panaszra, miközben a gimnázium legkritikusabb állapotban lévő épületrészei nem szerepelnek a régióvezetés felújítási terveiben.

Forrás: rmc.bfmtv.com

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.