Új uniós megállapodás született Ukrajna pénzügyi támogatására

Az Európai Tanács által kiadott közlemény szerint az új csomagból kikerült a közös hitelfelvételről szóló rész.

Magyar Nemzet
2022. 12. 12. 14:24
BANKSY
Horenka, 2022. december 7. 2022. december 3-i kép Banksy brit graffitimûvész egyik stencilképérõl egy szétbombázott lakóépület falán a Kijev megyei Horenkában. Az ismeretlen személyazonosságú politikai aktivista novemberben több ukrán településen is készített szatírikus üzenetû falfestményt. Banksy társadalmi mondanivalójú alkotásai számos országban feltûntek az utóbbi években. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács megállapodott az Ukrajnának 2023-ban nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról − áll a testület hétvégén kiadott közleményében. A leírtak alapján a csomagból kikerült a közös hitelfelvételről szóló rész − ami miatt Magyarország nem támogatta a kezdeményezést −, a tagállamok a bizottsággal kötött kétoldalú megállapodások mentén fogják biztosítani a támogatást a háború sújtotta országok részére. 

A javaslatot a héten fogadhatja el az Európai Parlament − áll a közleményben.

− A mai napon hozott döntés azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban is számíthat az Európai Unió támogatására − fogalmazott Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter. 

A 18 milliárd eurós támogatás célja, hogy segítse Ukrajnát a háborúban megsérült kritikus infrastruktúrák restaurálásában, valamint a konfliktus utáni újraépítésben. Emellett − ahogy azt Orbán Viktor is hangsúlyozta −, jelenleg a Nyugat finanszírozza az ukrán hadsereget, az ukrán állami kiadásokat és az ország működését is. A magyar kormányfő a Kossuth rádiónak adott múlt hét pénteki interjújában hangsúlyozta, a magyar kormány nem hisz a közös hitelfelvételben, ezáltal pedig a közös eladósodásban. 

Vissza kell térni a direkt támogatáshoz, a pénzt el kell különíteni. A magyar kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának

− fogalmazott Orbán Viktor. 

Borítókép: 2022. december 3-i kép Banksy brit graffitiművész egyik stencilképéről egy szétbombázott lakóépület falán a Kijev megyei Horenkában (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.