Az Európai Uniót megosztja a Kínával szembeni szigorítás kérdése

Miközben a világ több országa szigorít, Brüsszel egységes választ adna a súlyosbodó koronavírus-helyzetre.

2022. 12. 29. 14:21
null
Sanghaj, 2022. december 23. Fertõzõ betegek számára felállított sátor egy sanghaji kórház elõtt 2022. december 23-án. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertõzöttek száma. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió országai megosztottak abban a kérdésben, miként reagáljanak arra, hogy Kínában egyre súlyosabbá válik a koronavírus-járvány. 

Miközben a világ több országa szigorít, Brüsszel egységes választ kíván adni az ázsiai országból érkező negatív hírekre.

A tagországok vezető egészségügyi tisztségviselői rendkívüli ülést tartanak csütörtökön, hogy a Kínával szembeni korlátozások szükségességéről tárgyaljanak. 

Az Egyesült Államok, India és Japán is kötelező koronavírus-tesztelést írt elő az ázsiai országból érkezőkkel szemben az elmúlt napokban. Példájukat az unión belül egyelőre csak Olaszország követte. A döntést Róma azzal indokolta, hogy a karácsonyi ünnepekre az Olaszországba érkező kínai utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a milánói repülőtéren, ahol eddig önkéntes alapon tesztelték őket. 

Ahogy lapunk is megírta, Peking csaknem három év után hirtelen megszüntette szigorú, zéró Covid-politikáját, amellyel eddig elzárták az országot a külvilágtól. Az enyhítéssel azonban újabb koronavírus-hullám tört ki Kínában, amely a megbetegedések és a halálos áldozatok számának drasztikus növekedését vonja maga után.

Kína azonban eltökélt abban, hogy január 8-tól eltörli az utolsó koronavírus elleni intézkedését, amelynek alapján az országba beutazóknak kötelezően karanténba kell vonulniuk. A nemzetközi közösséget aggasztja, hogy miközben Peking lehetővé teszi a szabad utazást az állampolgárainak, néhány napja leállította a járványügyi adatok nyilvánosságra hozatalát. Ugyanakkor az uniós országok – Olaszországot kivéve – egyelőre vonakodnak bármiféle szigorítást bevezetni.

Az utolsó nagy akadály is elhárul a korlátlan utazás szabadsága elől azzal, hogy Kína visszavonja a beutazókra vonatkozó karantént

 – hangsúlyozta sajtóközleményében Susanne Kraus-Winkler, Ausztria turizmusért felelős államtitkára. Hozzátette: a kínai állam lépése nagyon fontos az európai és az osztrák turizmus számára a következő turisztikai szezonban. A közlemény kitért rá: 2019-ben, a koronavírus világjárvány előtt a Kínából érkező turisták összesen csaknem egymillió éjszakát töltöttek Ausztriában.

Berlin egyelőre szintén kivár, mielőtt beutazási korlátozásokat vetne ki az ázsiai országból érkezőkre. – Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a kínai helyzetet – közölte a német szövetségi kormány szóvivője. 

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes eközben azonnali cselekvésre sürgette az uniós tagországokat. „Olaszország nem lehet az egyetlen európai ország, amely koronavírus elleni intézkedéseket vezet be a repülőtereken a Kínából beutazókkal szemben” – írta Twitter-bejegyzésében. 

Az EU egészségbiztonsággal foglalkozó bizottsága mai ülésén ugyanakkor kizárólag javaslatokat tehet a tagországoknak, amelyekről azok saját hatáskörben döntenek. 

 

Borítókép: Fertőző betegek számára felállított sátor egy sanghaji kórház előtt 2022. december 23-án (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.