időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Nyilvánosságra hozták a Twitter tartalomtörlési gyakorlatáról szóló belső levelezést

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.03. 07:52 2022.12.03. 08:14
Nyilvánosságra hozták a Twitter tartalomtörlési gyakorlatáról szóló belső levelezést

A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldalnak volt elérése, de vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz tartoztak, ezért a baloldal irányában sokkal nagyobb volt a nyitottság – áll a közösségi média korábbi működési gyakorlatáról szóló belső levelezésen alapuló nyilvánosságra hozott iratokban, amelyek az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezésére jelentek meg az átláthatóság jegyében pénteken este.

A Twitter belső levelezését Elon Musk egy újságírónak, Matt Taibinak adta át, aki azt saját csatornáján tette nyilvánossá a közösségi oldalon, ami a közösségi médiumok történetében példa nélküli módon részletesen megmutatja a médium működését.

Az olvashatóvá tett belső levelek között több szól arról a döntési folyamatról, ami 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában oda vezetett, hogy a Twitter letiltotta az amerikai elnök fia, Hunter Biden laptopjáról szóló, New York Post-információkra vonatkozó tartalmakat. 

A bemutatott belső levélváltás szerint volt arra példa, hogy a Biden-kampánycsapattól érkező kérést közvetlenül teljesítettek.

Az iratokat (Twitter Files) összegző és bemutató Matt Taibi szerint a Twitter eszközeihez mindkét pártnak megvolt a hozzáférése, és volt arra is példa, hogy a Trump-féle Fehér Ház is a céghez fordult, ugyanakkor a rendszer nem volt egyensúlyban, kapcsolatokra épült. Miután a Twitter alkalmazottai túlnyomóan az egyik politikai oldalhoz tartoztak, számukra sokkal több volt a csatorna és lehetőség, hogy panaszt nyújtsanak be, valamint sokkal nagyobb volt a nyitottság a baloldal, mint a jobboldal irányában – olvasható az iratokban.

A Twitter a szólásszabadság felügyeletére alkalmazott első eszközét eredetileg a levélszemét és pénzügyi csalások elleni küzdelemre alakították ki, de idővel a cég alkalmazottai és irányítói azt egyre több célra használták fel – áll az összefoglalóban, ami szerint 

2020-tól teljesen rutinszerűvé vált a különböző kapcsolt szereplőktől érkező kérések alapján bejegyzések törlése.

Elon Musk vállalkozó, a Tesla és SpaceX alapító-vezérigazgatója október végén lett a Twitter tulajdonosa, ahol a szólásszabadság visszaállítását és átláthatóságot ígért. A cég korábbi időszakából származó gyakorlatról és a Hunter Biden-laptopról szóló belső információk nyilvánosságát a múlt héten jelentette be.

Borítókép: Elon Musk (Forrás: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.