Putyint háborús vezetőként igyekszik bemutatni a Kreml

A tél beállta feltehetőleg az oroszoknak és az ukránoknak is az előnyére fog válni.

2022. 12. 19. 6:04
PUTYIN, Vlagyimir
Oroszország, 2022. december 17. Vlagyimir Putyin orosz államfõ az orosz haditanácsnak az ukrajnai háborúról tartott ülésén egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2022. december 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megpróbálja újjáépíteni a Kreml az ukrajnai háborúról kialakult képet – állítja a washingtoni hadtudományi intézet (Institute for the Study of War, ISW). Szakértőik szerint ugyanis nem véletlenül jelentek meg hírek a hétvége folyamán arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felkereste a „különleges hadművelet” törzsét egy meg nem nevezett helyszínen. A Kreml ráadásul részletesen tájékoztatott az elnök programjáról: parancsnokokkal találkozott és a háború előremeneteléről szóló jelentéseket hallgatta meg. Emellett az sem volt véletlen, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, valamint Szergej Szurovikin tábornokkal, az Ukrajnában bevetett erők parancsnokával együtt fotózták le Putyint.

Putyint igyekeznek háborús vezetőként bemutatni, és azt sugallják, részt vesz az ukrajnai háború tervezésében, végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztériumot pedig mint egységes és hatékony intézményt mutatják be

– vélekednek az ISW elemzői.

Korábban ugyanis egyre többen kételkedtek abban, hogy az orosz elnök részt vesz-e a háború megtervezésében. Az ISW elemzői rámutattak: hasonló okok állhatnak amögött, hogy Moszkva igyekezett megerősíteni Geraszimov szerepét is a háborúban, miután az utóbbi időben nem tudtak az orosz erők kézzelfogható eredményeket elérni. Rámutattak arra is, a Kremlben egyre sürgetőbbé válik, hogy ellensúlyozzák a csecsen köztársasági elnök, Ramzan Kadirov és a Jevgenyij Prigozsin vezette, a háborúban zsoldosaival részt vevő Wagner-csoport növekvő befolyását.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz államfő az orosz haditanácsnak az ukrajnai háborúról tartott ülésén. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov 

A tél beállta feltehetőleg mindkét félnek az előnyére fog válni – vélekednek a katonai elemzők –, ugyanis a befagyott talaj minden bizonnyal az ukrán és az orosz előrenyomulást is segíteni tudja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban figyelmeztetett is, Moszkvának elegendő rakétája van ahhoz, hogy súlyos csapásokat mérjen Ukrajnára. Szakértők sem zárják ki, hogy a február 24-i évforduló közeledtével Oroszország még erőteljesebben fogja ostromolni nyugati szomszédját. Az oroszok abban bíznak, hogy az elmúlt hónapokban besorozott háromszázezer tartalékos bevetésével újabb sikereket tudnak elérni a harctéren – vázolta fel Justin Crump, a brit hadsereg egykori tisztje az amerikai AP hírügynökségnek. Putyin nemrégiben arról számolt be, a tartalékosokat a frontvonaltól távol továbbra is kiképezik.

Október óta Moszkva elsősorban arra összpontosít, hogy rakéta- és dróncsapásokkal működésképtelenné tegye az ukrán energetikai infrastruktúrát.

Szakértők szerint a Kreml célja, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse az ukránokat. Oleh Zsdanov ukrán elemző ugyanis azt mondja, ezek a támadások nem voltak hatással az ukrán haderő képességeire, sőt inkább megerősítették elszántságukat.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő az orosz haditanácsnak az ukrajnai háborúról tartott ülésén egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2022. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.