Róma szigorítja a határellenőrzést a szlovén határon

Olaszország a megnövekedett migrációs nyomás miatt vezeti be az intézkedéseket, amelyek elsősorban a kisebb határátkelőket érintik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 13. 19:06
null
Bregana, 2022. december 8. Horvát határõr a Bregana környéki horvát-szlovén határállomáson 2022. december 8-án. Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa ezen a napon szavaz arról, hogy három uniós tagország: Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozhat-e a schengeni övezethez. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország szigorúbb határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán a szomszédos ország felől erősödő migrációs nyomásra tekintettel, összhangban a belügyminisztérium november 28-i direktívájával – jelentette be Annunziato Varde trieszti prefektus.

A hatóságok mindenekelőtt a kisebb határátkelőkre fognak összpontosítani.

Kormányzati adatok szerint tavalyhoz képest 57 százalékkal emelkedett a Szlovénia felől Friuli-Venezia Giulia tartományba érkező illegális bevándorlók száma. Trieszt megyét tekintve a növekedés kimagasló, 70 százalékos – közölte a tartományi székhely prefektusa a közbiztonságért felelős regionális hatóságok keddi tanácskozásán.

Az Il Gazzettino című regionális lap beszámolója szerint az illegális bevándorlással szembeni olasz–szlovén együttműködés megerősítését tervezik; kiterjesztik a két ország együttes járőrtevékenységét és szélesítik a friuli közúti ellenőrzéseket az embercsempészek kézre kerítése érdekében.

Friuli-Venezia Giulia tartományban 21 olyan kisebb határátkelőhely van, amelyet embercsempészek arra használnak, hogy a menedékkérőket Olaszországba juttassák. A migránsok ezeken az útvonalakon leggyakrabban kisbuszokban, lakókocsikban vagy teherautók rakterében rejtőzve érkeznek.

A növekvő migrációs mozgás miatt fontos fenntartani az éberséget és fejleszteni a közbeavatkozást szolgáló stratégiákat, különösen az embercsempészet elleni küzdelemben

– olvasható Annunziato Varde üzenetében.

Giorgia Meloni miniszterelnök októberben hivatalba lépett jobboldali kormánya szigorú fellépést hirdetett az illegális migrációval szemben. Az idén mintegy 98 ezer migráns érkezett tengeri úton Olaszországba.

 

Borítókép: Horvát határőr a Bregana környéki horvát–szlovén határállomáson. (Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.