Sikeresen visszatért a Földre a NASA Orion űrkapszulája

Ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 11. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Az űrhajóegység tervezett Földet érése keleti parti idő szerint 12 óra 40 perckor volt, ami az élő közvetítés alapján szinte percre pontosan így történt.

A NASA új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I. Célja az űrhajókapszula tesztelése volt az emberrel teendő utazások előkészítésére. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból. A tesztrepülés teljes költségvetése négymilliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra ember léphessen a Holdra.

Borítókép: Szinte percre pontosan landolt az Orion űrkapszula (Fotó: Twitter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.