időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Telefonon egyeztetett Olaf Scholz és Vlagyimir Putyin

Forrás: MTI
2022.12.02. 14:18 2022.12.02. 14:50
Telefonon egyeztetett Olaf Scholz és Vlagyimir Putyin

Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat  – közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.

A német kancellár legutóbb szeptember közepén beszélt az orosz elnökkel. Steffen Hebestreit kormányszóvivő a több mint két hónapra megszakadt párbeszéd folytatásáról tájékoztató közleményében ismertette, hogy az egyórás beszélgetés témája az Ukrajna elleni orosz háború és következményei voltak.

A kancellár ismét elítélte a nemzetközi joggal ellentétes támadást, ezúttal különösen a polgári infrastruktúrára mért légicsapásokat, és hangsúlyozta, hogy Németország kitartóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában. 

Olaf Scholz azt is ismételten sürgette az orosz elnöknél, hogy találjon mielőbb diplomáciai megoldást a konfliktusra, és e megoldás részeként vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából. A kancellár és az orosz államfő az Ukrajna elleni háború miatt különösen feszült globális élelmezési helyzetről is tárgyalt – áll a közleményben, amely szerint mindketten kiemelték az ukrán gabonaexportról szóló meghosszabbított megállapodás jelentőségét.

A kancellár és az orosz elnök végül megállapodott abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin Kijev provokációira adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat.

A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések Kijev provokatív támadásaira, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

Az orosz elnök destruktívnak nevezte az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításokat.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.