Újabb rendőrt ítéltek el George Floyd ügyében

Alexander Kueng volt rendőr a halált okozó intézkedés során az áldozat hátán térdelt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 10. 21:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minnesota állam egyik bírósága három és fél év börtönre ítélte azt a volt rendőrt, aki 2020 májusában három társával részt vett a George Floyd halálával végződő intézkedésben; a férfi szövetségi bűncselekményért már börtönbüntetését tölti. Alexander Kueng a pénteki ítélethirdetésen videókapcsolaton keresztül vett részt, és nem élt az utolsó nyilatkozattétel lehetőségével. Az egykori rendőr még októberben bűnösnek vallotta magát emberölésben való bűnrészességben, valamint felbujtásban, amiért cserébe ezt a két vádpontot ejtette az ügyész.

A büntetésbe beszámítják a már letöltött napokat, így a férfinak − az amerikai igazságszolgáltatás állami és szövetségi rendszerében alkalmazott különböző kegyelmi eljárásokat is figyelembe véve − két és fél évet kell börtönben töltenie. 

A bíró emellett örök életére eltiltotta a lőfegyver viselésétől.

Alexander Kueng volt az a rendőr, aki a George Floyd halálát okozó intézkedés során az áldozat hátára térdelt, miközben a perben fő vádlottként elítélt Derek Chauvin a nyakánál fogta le mintegy kilenc percen át. Az intézkedésben még két másik rendőr vett részt, akiket szintén bíróság elé állítottak emberölésben való bűnrészesség vádjával. Az incidens vizsgálatának kezdetén mind a négy rendőrt elbocsátották a szolgálatból.

A George Floyd-ügy az egész Egyesült Államokra és a világ több országára kiterjedő tüntetéshullámot indított el, ami a faji megkülönböztetésre és az afroamerikaiakkal szembeni rendőri erőszakra akarta felhívni a figyelmet. A megmozdulásokat több amerikai nagyvárosban erőszakos cselekmények kísérték.

Borítókép: Alexander Kueng (Fotó: Hennepin County Sheriff's Office)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.