Bulgária a legnagyobb titokban menthette meg Ukrajnát

Óriási belpolitikai vihart kavart Bulgáriában a német konzervatív Die Welt napilap tegnapi cikke, amely szerint Bulgária mentette meg Ukrajnát a katonai vereségtől a háború korai szakaszában, amikor Szófia lőszerrel és dízelolajjal támogatta Kijevet az oroszok elleni háborúban.

2023. 01. 18. 17:03
null
Szoledár, 2023. január 11. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levõ Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenõrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erõk. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Die Welt napilap Kiril Petkovnak a német médiában elhangzott nyilatkozatát idézte, aki a következőket mondta: „számításaink szerint a háború korai szakaszában az ukrán hadseregnek szükséges lőszerek egyharmadát Bulgária biztosította”. A Die Welt állítása szerint Bulgária mentette meg fegyverekkel nagy titokban Ukrajnát, illetve Kiril Petkov és Aszen Vaszilev voltak a szerzői az úgynevezett bolgár javaslatnak, amelyekkel megkezdődtek az Oroszország elleni uniós szankciók.

A német lap tudósítása azért keltett belpolitikai botrányt Bulgáriában, mert a legutolsó koalíciós kormányban résztvevő pártok vezetői mindvégig tagadták, hogy az orosz invázió idején fegyverekkel látták volna el Ukrajnát. Mint ismeretes Magyarország és Bulgária voltak az egyedüli NATO-tagok, amelyek úgy döntöttek, nem szállítanak fegyvereket Ukrajnába.

Amíg Petkov miniszterelnökként a háború elején megpróbálta az országot nyugati, NATO-pályára irányítani, addig a koalíciós partnere, az oroszbarát Bolgár Szocialista Párt vörös vonalnak jelölte ki az Ukrajnának történő fegyerszállításokat. Petkovéknak nem csak a régi nomenklatúra képviselőivel, hanem a hazai lakosság hetven százalékát kitevő oroszbarát közvéleménnyel is számolnia kellett. Jelenleg Petkov és Vaszilev ellenzéki politikusok, akik úgy szeretnének visszakerülni a hatalomba a várható előrehozott bolgár parlamenti választások előtt, hogy – megtörve a hallgatást –, elmondják Bulgária valódi szerepét a tavaly tavaszi eseményekkel kapcsolatban.

Ukrajna 2022 tavaszán súlyos üzemanyag- és (főleg szovjet kaliberű) lőszerhiányban szenvedett, ám a megmentés egy váratlan országtól jött, mégpedig Bulgáriától

– írja a német napilap saját kutatásaira, a Kiril Petkovval, Aszen Vaszilevvel, illetve Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel készült interjúkra alapozva.  

A cikk ugyanannak a médiacsoportnak (Alex Springer) egy másik lapjában is megjelent, felvázolva, hogyan vettek igénybe Petkovék bolgár és más közvetítő cégeket, hogy folyosókat nyissanak meg a földön és levegőben Románián, Magyarországon és Lengyelországon át, hogy ellássák Kijevet az életbe vágóan fontos fegyverekkel, lőszerekkel és dízel üzemanyaggal a háború kritikus pillanataiban. Az Epicenter hírportál érdekességként megemlíti Magyarország esetét, amelyről tudvalevő, hogy hivatalos politikája nem engedélyezi a fegyverek áthaladását a szomszédos Ukrajnába. Ugyanakkor tavasszal voltak olyan adatok a készletekről, amelyek mind a „semleges” Szerbián, mind Magyarországon keresztül mentek át, és egyik ország sem emelt kifogást.

A gázolaj, amelyet Bulgária szállított, szintén érdekes téma, ugyanis a dízelolajat a Lukoil tulajdonában lévő fekete-tengeri finomítóban párolták le orosz nyersolajból és szállították Ukrajnába.

„Bulgária az ukrán dízelüzemanyag egyik legnagyobb exportőre lett, és időnként Ukrajna igényeinek negyven százalékát fedezte” – mondta Aszen Vaszilev volt pénzügyminiszter a Die Weltnek. Vaszilev elmondása szerint ösztökélték a bulgáriai Lukoilt a termelés fokozására, Bulgáriának az előállított üzemanyag csupán felére volt szüksége, a másik fele Ukrajnába ment külföldi közvetítők révén.

Borítókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében lévő Szoledár határában 2023. január 11-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.