Kiábrándultak a britek Harryből, amiért a családját támadja

Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban elözönlötték a nemzetközi sajtót a Harry herceg Spare című könyvéből kiszivárgott részletek, a britek órákig álltak sorba, hogy megvehessék saját példányukat. A sussexi herceg eközben arról beszélt, a memoár nem okozhat ennél is nagyobb károkat közte és a királyi család többi tagja közt.

2023. 01. 10. 18:12
III. KÁROLY; HARRY herceg
London, 2023. január 10. Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia Spare (Tartalék) címû emlékiratának kötetei egy londoni könyvesbolt kirakatában 2023. január 10-én, miután éjféltõl megkezdték a könyv árusítását. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris bestseller a Spare című könyv

Már éjfélkor kinyitottak a könyvesboltok tegnap Londonban, miután hivatalosan is megjelent Harry herceg önéletrajzi könyve. Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban a nemzetközi sajtót elözönlötték a kötetből kiszivárgott részletek, brit lakosok tömegei szerettek volna szert tenni egy saját példányra. Saját bevallásuk szerint órákig álltak sorban, hogy megszerezhessék a Spare (Tartalék) című könyvet, amely a brit királyi család titkaiba avatja be őket – Harry herceg nézőpontjából. 

HARRY herceg
Éjféli nyitást hirdet egy könyvesbolt Harry herceg január 10-én megjelent könyve miatt Fotó: Kirsty Wigglesworth

A brit könyvkereskedők arról számoltak be, az elmúlt évtizedben egyetlen könyvre sem érkezett annyi előrendelés, mint Harry memoárjára. Az Amazon online kereskedelmi cég pedig elárulta, a herceg könyve a bestsellerek, vagyis a legkelendőbb árucikkek között van – írta meg a BBC brit közszolgálati média. Az emberek kedvét tehát nem vette el a könyv elolvasásától, hogy napok óta a herceg és a királyi család viszálya szerepel az újságok címlapjain, miközben Harry több helyen is interjút adott írása kapcsán.

Szakadék a királyi család tagjai közt 

A köztem és a családom között tátongó szakadék már a könyv megjelenése előtt sem lehetett volna ennél nagyobb

– rázta le magáról azt a kérdést a Good Morning America című amerikai reggeli műsorban Harry, hogy a könyv megjelenése nem teszi-e tönkre békülési esélyeit a brit királyi család többi tagjával. A könyv ugyanis bemutatja, hogyan hidegült el családjától a sussexi herceg, aki 2020-ban döntött úgy feleségével, Meghan Markle-lel együtt, hogy visszalépnek a hivatalos teendőiktől és Kaliforniába költöznek. 

A brit sajtó szerint a kötetben Harry a keserűségét akarja megosztani a világgal, miután másodszülöttként tartaléknak érzi magát a királyi családban.

A 410 oldalas könyv eddig kiszivárgott részei közül az egyik legsokkolóbb, hogy Harry bántalmazással vádolta meg bátyját, Vilmos brit trónörököst. A 38 éves herceg elmondta, édesanyja, a néhai Diana hercegné szíve megszakadna, ha látná, elsőszülött fia, Vilmos hogyan bánt öccsével. Az is napvilágot látott, hogy Harry kit tart felelősnek édesanyja 1997-ben történt haláláért. Mint fogalmazott, a gépjárművet motorokon üldöző fotósok hada okozta a tragédiát. A könyvben szó esik arról, hogy édesanyjuk halála után Harry és Vilmos arra kérték apjukat – a jelenlegi brit királyt, III. Károlyt –, hogy ne házasodjon meg újra.

Zuhan Harry herceg népszerűsége

A kötet kapcsán még a Buckhingam-palota és a Kensington-palota (Vilmos és Kate, a walesi hercegi pár hivatalos rezidenciája) sem adott ki hivatalos közleményt. A YouGov brit közvélemény-kutató cég felmérése alapján ugyanakkor a lakosság Harry hercegről alkotott képét jelentősen rontották az elmúlt napokban megszaporodott hírek a királyi családot ért vádakkal.

A hétfőn közzétett felmérés szerint a britek 64 százaléka ítéli meg negatívan a sussexi herceget, és csak 26 százalékuknak van jó véleménye róla. 

Öt évvel ezelőtt Harry népszerűsége még kimagaslott a királyi családon belül, akkor az emberek 80 százaléka szimpatizált vele.

Borítókép: Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia Spare (Tartalék) című emlékiratának kötetei egy londoni könyvesbolt kirakatában 2023. január 10-én, miután éjféltől megkezdték a könyv árusítását (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.