időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

Megvan a cseh elnökválasztás győztese

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.28. 16:53 2023.01.28. 18:49
Megvan a cseh elnökválasztás győztese

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján. Petr Pavel megkapta a voksok mintegy 58 százalékát, míg Andrej Babis volt kormányfő 42 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent.

Petr Fiala cseh miniszterelnök sajtóértekezleten nyilvánosan gratulált Pavelnek a sikerhez.

– Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött – jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban.

Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba

– tudatta Petr Pavel.

Milos Zeman cseh államfőt meglepte a választás eredménye, elsősorban Petr Pavel nagyarányú győzelme. 

Számoltam vele, hogy Pavel megnyerheti a választást, de azzal nem, hogy a különbség ilyen magas, 16 százalékos lesz

− jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. „Azt kívánom Pavelnek, hogy legyen jó elnöke Csehországnak” − tette hozzá az államfő, akinek második mandátuma március elején jár le.

Petr Pavel győzelmével Csehországban megerősödött a demokrácia, visszatért a remény, amely megmutatta, hogy a tisztesség és az igazmondás olyan értékek, amelyek győzni tudnak − jelentette ki a tábornok sajtóértekezlete után a Karlínban Zuzana Caputová, szlovák államfő, aki személyesen gratulált Pavelnek a sikerhez.

 

Borítókép: Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottsága volt elnöke, független elnökjelölt egy szavazóhelyiségbe érkezik a kétnapos cseh elnökválasztás második fordulójának első napján, 2023. január 27-én Cernoucekben (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.