időjárás -1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Részletek derültek ki a Wagner-csoport sikerének titkáról

Scheffer Joakim
2023.01.25. 06:24 2023.01.25. 08:21
Részletek derültek ki a Wagner-csoport sikerének titkáról

Egy tavaly decemberi, de a minap nyilvánosságra hozott ukrán hírszerzési jelentés eddig nem ismert részleteket hozott napvilágra a Wagner-csoport néven ismertté vált orosz zsoldoshadsereg ukrajnai harci taktikájáról és harcmodoráról. 

A Wagner-csoport katonái közelharcban egyedülálló fenyegetést jelentenek, még akkor is, ha rendkívüli veszteségeket szenvednek

− áll a jelentésben, amely megjegyzi, a katonai vezetést − ez esetben Jevgenyij Prigozsint, a katonai vállalat tulajdonosát − nem igazán érdekli, hogy egy-egy küzdelemben mennyien vesznek oda a zsoldosai közül. Egy orosz civil szervezet jelentése szerint a Wagner-csoport kötelékébe tartozó harcosok közül legalább 43 ezren haltak meg, tűntek el vagy dezertáltak a háború kezdete óta. A sérültek gyakran órákon keresztül magukra hagyva fekszenek a harctéren − állítják az ukránok −, mivel a támadóalakulatoknak nincs engedélyezve, hogy a sebesülteket elszállítsák, egyetlen feladatuk a cél elérése.

A Wagner-csoport egyik zsoldosának temetése. Fotó: Reuters/Igor Russak

A beszámoló egészen odáig megy, hogy leszögezi: „A Wagner-csoport által alkalmazott stratégia az egyetlen, amivel a kevésbé jól képzett mobilizált orosz katonák is sikereket képesek elérni.”

Az ukránok azt sem tartják kizártnak, hogy a zsoldoshadsereg kiemelkedő teljesítménye miatt a későbbiekben az orosz haderő szakít az eddigi gyakorlatával, és a klasszikus taktikai zászlóalj-csoportok helyett kisebb, könnyebben mobilizálható egységekkel támad. 

De hogyan is néz ki egy Wagner-csoport által vezetett bevetés? A katonák általában kisebb, körülbelül tizenkét fős csoportokban indulnak harcba, rakétavetőkkel felszerelve. Az ukrán jelentés szerint a bevetések kulcseleme, hogy a katonák valós idejű drónfelvételek segítségével kapnak pontos képet a műveleti területről. Az első hullámban általában az orosz börtönökben toborzott elítéltek törnek előre, az ő feladatuk, hogy az ukránokat „kiugrasszák” pozícióikból. 

Ők egyetlen irányba haladnak folyamatosan, csak felénk, közülük rengeteget megöltünk

nyilatkozta a Newsweek amerikai hetilapnak egy Bahmutnál harcoló ukrán katona.

Őket követik a hivatásos zsoldosok, akik már éjjellátó és hőérzékelő eszközökkel is fel vannak szerelve. Amint sikeresen végrehajtják a műveleti célt, tüzérségi támogatás mellett beássák magukat annak érdekében, hogy könnyebben tartsák meg pozícióikat. Az ukrán jelentés szerint a zsoldosok csakis parancsra vonulhatnak vissza, ekkor is csak éjszaka. 

Feszültségek az orosz hadsereggel

Beszédes az a tény, hogy az oroszok hónapok óta első átütő sikerét a Wagner-csoport érte el a kelet-ukrajnai fronton, Szoledar városának elfoglalásával. Ez hatalmas presztízsgyőzelem volt Prigozsinnak, aki a háború kezdete óta folyamatosan éles kritikával illeti az orosz védelmi minisztériumot, valamint a katonai vezetést a sikertelenségek miatt. A Wagner-csoport tulajdonosa szerint az orosz védelmi tisztviselők nagy része alkalmatlan és korrupt, ezért nem tudnak elérni komolyabb eredményeket a fronton. A harctéren elért sikerek miatt Prigozsin jogosan fordul Vlagyimir Putyinhoz, hogy hadserege több támogatást, hadi eszközöket kapjon, ez azonban nem nyeri el a védelmi minisztérium tetszését.

A Wagner-csoport az orosz hadsereg és az orosz minisztériumok riválisává növi ki magát

− idézte a Fox News John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivőjének szavait. 

Borítókép: A Wagner-csoport előtt tisztelgő graffiti Szerbiában (Fotó: AFP/Oliver Bunic) 

Háború Ukrajnában

Hetente néhány száz métert haladnak az orosz erők

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.