Az osztrák kancellár vétóval fenyeget az uniós csúcson

Karl Nehammer követeli, hogy konkrét lépések szülessenek a migráció megfékezéséről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 17:05
NEHAMMER, Karl
Brüsszel, 2022. december 15. Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik, amint az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény elsõ napján, 2022. december 15-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak. Karl Nehammer a Die Welt hírportálján szerdán közölt összeállításban kiemelte: legfőbb ideje, hogy a migráció ismét az (uniós tagállami vezetőket összefogó) Európai Tanács napirendjének élére kerüljön, de most már konkrét intézkedéseknek kell következniük.

Az üres szavakból elég, a közösségnek végre világosan és egyértelműen el kell köteleznie magát a külső határ védelmének megerősítése és az ehhez szükséges uniós költségvetési források biztosítása mellett, és ha ezt nem sikerül elérni, Ausztria nem támogatja az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének záródokumentumát

– közölte a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Kifejtette, hogy mindenekelőtt a belső határok állandó ellenőrzése nélküli térség, a schengeni övezet működésének reformját szorgalmazza. Tavaly az Ausztriába érkező több mint százezer menedékkérő mintegy háromnegyedét nem regisztrálták más schengeni tagországban, ami óriási biztonsági probléma az egész EU számára.

Tízezrek ellenőrizetlen beáramlása EU-s országok és schengeni tagállamok határán keresztül azt mutatja, hogy Schengen nem működik, és azt is jelenti, hogy az EU menekültügyi rendszere megbukott

– jelentette ki az osztrák kancellár.

– Számos tagállam osztja Bécs véleményét, és ezek az országok közösen sürgetnek konkrét előrelépést a tavaly ismét erősen megnövekedett illegális migráció megfékezése érdekében – mondta Karl Nehammer.

Az osztrák kancellár Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Litvánia, Málta és Szlovákia kormány-, illetve államfőjével együtt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. A Die Welt összeállításában idézett levélben kiemelték, hogy a közös menekültügyi rendszer összeomlott, csak a nők, férfiak és gyermekek szerencsétlenségét kihasználó embercsempészeknek használ. – Ezért a lehető leggyorsabban előre kell lépni a migráció és a menekültügy közös kezelésének rendszerében tervezett reform ügyében, felül kell vizsgálni a schengeni térség külső határának igazgatásáról szóló úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexet, és meg kell állapodni a migrációs helyzet kezelését szolgáló jogalkotási javaslatokról – írta a nyolc tagországi vezető.

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik, amint az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2022. december 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.