időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Az osztrák kancellár vétóval fenyeget az uniós csúcson

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 17:05 2023.02.08. 17:25
Az osztrák kancellár vétóval fenyeget az uniós csúcson

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak. Karl Nehammer a Die Welt hírportálján szerdán közölt összeállításban kiemelte: legfőbb ideje, hogy a migráció ismét az (uniós tagállami vezetőket összefogó) Európai Tanács napirendjének élére kerüljön, de most már konkrét intézkedéseknek kell következniük.

Az üres szavakból elég, a közösségnek végre világosan és egyértelműen el kell köteleznie magát a külső határ védelmének megerősítése és az ehhez szükséges uniós költségvetési források biztosítása mellett, és ha ezt nem sikerül elérni, Ausztria nem támogatja az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének záródokumentumát

– közölte a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Kifejtette, hogy mindenekelőtt a belső határok állandó ellenőrzése nélküli térség, a schengeni övezet működésének reformját szorgalmazza. Tavaly az Ausztriába érkező több mint százezer menedékkérő mintegy háromnegyedét nem regisztrálták más schengeni tagországban, ami óriási biztonsági probléma az egész EU számára.

Tízezrek ellenőrizetlen beáramlása EU-s országok és schengeni tagállamok határán keresztül azt mutatja, hogy Schengen nem működik, és azt is jelenti, hogy az EU menekültügyi rendszere megbukott

– jelentette ki az osztrák kancellár.

– Számos tagállam osztja Bécs véleményét, és ezek az országok közösen sürgetnek konkrét előrelépést a tavaly ismét erősen megnövekedett illegális migráció megfékezése érdekében – mondta Karl Nehammer.

Az osztrák kancellár Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Litvánia, Málta és Szlovákia kormány-, illetve államfőjével együtt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. A Die Welt összeállításában idézett levélben kiemelték, hogy a közös menekültügyi rendszer összeomlott, csak a nők, férfiak és gyermekek szerencsétlenségét kihasználó embercsempészeknek használ. – Ezért a lehető leggyorsabban előre kell lépni a migráció és a menekültügy közös kezelésének rendszerében tervezett reform ügyében, felül kell vizsgálni a schengeni térség külső határának igazgatásáról szóló úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexet, és meg kell állapodni a migrációs helyzet kezelését szolgáló jogalkotási javaslatokról – írta a nyolc tagországi vezető.

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik, amint az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény első napján, 2022. december 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.