Belarusz bírálta Lengyelországot egyik határátkelőjének lezárása miatt

Lengyelország egyes belorusz hivatalnokokra szankciók kivetését sürgeti a lengyel kisebbség üldözése miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 10:37
null
Bruzgi, 2021. november 18. Az Európai Unióba igyekvõ migránsok Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelõnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 18-án. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik lengyel–belorusz határátkelő lezárásával Lengyelország kiélezi a helyzetet a közös határon – figyelmeztetett a belorusz állami határőrizeti bizottság pénteki közleményében. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter csütörtökön komoly biztonsági államérdekre hivatkozva bejelentette, hogy felfüggesztik a forgalmat a Bobrownikinél található közúti határátkelőn. Az intézkedés péntek déltől lép érvénybe. Bobrowniki a hat lengyel–belorusz közúti határátkelő egyike. A hat közül korábban már hármat átmenetileg bezártak a Belaruszon át Európába irányuló illegális bevándorlás miatt.

A minszki közlemény szerint a lengyel döntés irracionális és veszélyes, a határátkelő bezárása katasztrofális következményekkel jár, és összeomláshoz vezethet a határ mindkét oldalán.

 

Lengyelország a fő menedékhelye a belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka rendszerét bíráló ellenzékieknek.

 

Bobrowniki lezárásával mindössze két átkelő marad a két ország 400 kilométeres közös határán. Minszk szerint terhelésük a döntés miatt rendkívüli mértékben megnő.

A kétoldalú kapcsolatokban további feszültséget okozott, hogy egy belorusz bíróság szerdán nyolc év börtönre ítélte Andrzej Poczobut, beloruszi lengyel kisebbségi vezetőt. Az eljárást Varsó politikailag motiváltnak minősítette, a lengyel szejm határozatban ítélte el, és szankciók kivetését szorgalmazta a lengyel kisebbség üldözéséért felelős személyek – bírák, ügyészek, hivatalnokok – ellen. Kaminski kezdeményezte, hogy a lengyel belügy szankciós listájára vegyék fel a lengyel kisebbség elnyomásáért felelős személyeket is.

 

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel–belorusz határátkelőnél, Grodno környékén 2021. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.